Angajati ai Finantelor din toata tara au declansat ieri un protest spontan. Se anunta proteste pe termen nelimitat

Angajatii de la Finantele salajene au declansat ieri un protest spontan, nemultumiti de salariile mici prevazute in proiectul Legii salarizarii. “n jurul orei 12.00, aproximativ 30 de angajati de la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj au intrerupt activitatea si au iesit in fata institutiei, solidari cu colegii lor protestatari din tara.

Ieri dimineata, in jurul orei 10.00, purtatorul de cuvant al Adminstratiei Judetene a Finantelor Publice Salaj, Gina Bicazan, spunea ca niciun angajat nu e in greva. Sindicalistii salajeni spuneau insa, la aceeasi ora, ca sunt intru totul solidari cu colegii din tara, au aceleasi nemultumiri, si asteapta doar un semnal de la Regionala Cluj, acolo unde ieri peste o suta de 100 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj au protestat de buna dimineata in curtea institutiei fata de diferentele din noua Lege a salarizarii dintre angajatii de la centru si cei din teritoriu. Iar semnalul pare sa fi venit destul de repede, pentru ca la amiaza nu se mai lucra nici la Zalau. Angajatii au intrerupt orice activitate cu publicul.
Principala nemultumire este legata de grilele de salarizare din noua Lege a salarizarii, care defavorizeaza angajatii Ministerului de Finante si pe cei ai unitatilor subordonate. Sindicalistii din Salaj, aproximativ 190 la numar, cer, la fel ca si colegii lor din tara, ca noile grile de salarizare sa reflecte “complexitatea si importanta activitatii Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate”. Asta in conditiile in care salariatii Ministerului Finantelor Publice si ai unitatilor subordonate nu beneficiaza de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice alta functie care poate aduce venituri suplimentare.

Sunt salarii care scad si cu 30 la suta

“Oamenii sunt nemultumiti de proiectul Legii salarizarii si au declansat un protest spontan în toata tara. Sunt persoane cu pregatire economica, care si-au facut calculul si au constatat ca li se diminueaza veniturile. Salariile scad, în medie, cu 10 – 35 la suta. Celor care au functii de conducere si au salarii mai mari le scad mai mult. Sunt si unii carora nu le scad salariile”, a declarat pentru Mediafax si Vasile Marica, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SEDLEX. Potrivit acestuia, salariul mediu net în cadrul institutiilor din subordinea Ministerului Finantelor Publice este 2.200 de lei.
Surse din randul finantistilor spun ca exista o diferenta salariala foarte mare intre angajatii de la Finante din teritoriu si cei de la centru, de la ANAF, acestia din urma avand salarii cu aproximativ 40 la suta mai mari, desi munca desfasurata este aceeasi.
O alta nemultumire a angajatilor de la Finante este legata de decizia Guvernului de a plati, de la anul, odata cu introducerea impozitului pe gospodarie, alti 35.000 de consultanti fiscali nou angajati, cu salarii de 10.000 lei, “dublu fata de un salariat al sistemului Ministerului Finantelor Publice”, spun sindicalistii. “n opinia lor, ar trebui ca Guvernul sa plateasca decent cei 25.000 de salariati responsabili cu colectarea veniturilor statului.

Sindicalistii spun ca, in cazul in care amendamentele depuse de ei la Legea salarizarii nu vor fi luate in considerare, actiunile de protest se pot intinde pe o perioada nedeterminata, ceea ce poate duce la blocarea activitatii de colectare si a activitatilor de relatii cu publicul. Acestia au tinut sa precizeze, intr-un comunicat de presa, ca au facut toate eforturile pentru ca acest conflict sa nu escaladeze, insa “pasivitatea autoritatilor in a gasi solutii i-a determinat pe salariati sa reactioneze necontrolat”.