Începând din această dimineață (joi, 2 noiembrie 2023), angajaţii Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj au oprit activitatea intrând în grevă pe perioadă nedeterminată.

Protestul este organizat de Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate și are loc în toate sediile caselor județene de sănătate, inclusiv la Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti.

Angajații, împreună cu liderii sindicali au luat această decizie ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog şi de aşteptare, au constatat că, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceştia le au, nu se găsesc soluţii nici în privința salarizării, dar nici în privința deficitului de personal.

Într-un comunicat transmis de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS) se arată că Blocul Naţional Sindical (BNS), FSCAS şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituţie, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale, în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent.

”Scopul protestului este împotriva politicii salariale din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Caselor Județene care au dus la depopularea instituției și la riscul blocării sistemului de asigurări sociale de sănătate”, se arată în documentul transmis de Sindicat.

Liderii sindicali au îndemnat ca protestul să se desfășoare în mod pașnic și civilizat și, până la sfârșitul lunii noiembrie, activitatea va fi întreruptă câteva ore pe zi. În cazul în care revendicările vor fi soluționate, protestul va lua sfârșit.

Trebuie precizat că activitatea fiecărei Case de Asigurări de Sănătate este deosebit de importantă pentru buna funcționarea a întregului sistem de sănătate din județ. Practic, de aici se gestionează fondurile pentru toate tipurile de servicii medicale de la cabinetele medicilor de familie, cabinete medicale în contract cu CAS, unități spitalicești și alte servicii sociale (îngrijirea persoanelor la domiciliu), aparaturi medicale, carduri de sănătate, farmacii, SIUI etc. De activitatea acestor angajați depind decontările serviciilor și produselor medico-sanitare.