2009 a insemnat nu numai scaderea afacerilor pentru majoritatea companiilor din Romania, ci si cresterea numarului de candidati disponibili pe piata de executive search. In ciuda recesiunii, companiile autohtone au gasit resurse pentru a angaja manageri pe salarii de saptezeci de ori mai mari decat salariul minim pe economie. capital.ro face o trecere in revista a celor mai mari salarii oferite top managerilor recrutati in 2009 de catre companiile de head-hunting.
Pe primul loc in topul salariilor acordate la angajari facute in 2010 se afla un salariu de 12.000 de euro net lunar acordat unui director general dintr-o institutie financiar-bancara. Acesta a fost recrutat de compania head-hunterului George Butunoiu. „E vorba de o recrutare din randul celor care aveau un job intr-o companie din acelasi domeniu”, a declarat pentru capital.ro Butunoiu.
Pe pozitia a doua se afla un salariu de 10.000 de euro net lunar oferit unui CEO dintr-o companie din sectorul FMCG. „La remuneratia fixa se adauga si un pachet de bonificatii in functie de performante, o masina de serviciu si o asigurare medicala”, declara Daniela Necefor, managing partner al Total Business Solutions, compania care a realizat recrutarea. Aceasta a subliniat ca persoana respectiva a fost “vanata” de pe un post similar din cadrul unei alte companii.
Urmatorul loc este impartit de doua pozitii de top management: un project manager dintr-o companie din domeniul energiei si de un national sales manager din FMCG. Fiecare a fost recrutat in 2009 de catre Total Business Solutions pe un salariu net lunar de 7.000 de euro. Pe langa remuneratia fixa, cei doi primesc si bonusuri de performanta, automobil de serviciu si asigurare medicala, dupa cum a declarat Daniela Necefor. De asemenea, cei doi manageri au fost “furati” din alte companii.
Pozitia a patra revine unui salariu de 4.800 de euro net lunar. Acesta a fost oferit in 2009 unei persoane recrutate pe o pozitie de country management intr-o companie din domeniul medical, dupa cum a declarat Rudolf Fedorovici, consultant in cadrul firmei de executive search Advice Human Resources.
Tot Advice Human Resources a recrutat si un managing partner in cadrul unei companii din domeniul imobiliar care primeste un salariu lunar net de 4.000 de euro. “La aceasta se adauga un procent din profitul anual”, a subliniat Rudolf Fedorovici.
Manageri “vanati”
Cu toate ca piata muncii s-a aglomerat in ultimul an de manageri ramasi fara job, companiile de renume au avut cerinte foarte stricte atunci cand au cautat un executiv. „Cand am fost solicitati de clientii nostri pentru a recruta un specialist pe un post de management am primit liste de cerinte foarte stricte”, spune Daniela Necefor. In aceste conditii, dupa cum spune ea, majoritatea executivilor de top recrutati in 2009 au venit de la companiile concurente.
Necefor spune ca, in ciuda exigentelor, companiile au refuzat anumite persoane. “Au fost situatii cand am propus pe cineva pentru un post si a fost refuzat. Motivul principal este ca respectiva persoana nu provenea dintr-un mediu organizational care sa fie pe placul angajatorului”, spune reprezentanta Total Business Solutions.
Rudolf Fedorovici afirma, la randul sau, ca majoritatea managerilor recrutati in 2009 erau activi la data abordarii lor, fiind practic “vanati” si apoi “furati” din compania in care lucrau.
Manageri mai putin pretentiosi
Anul 2009 a mai adus si o alta schimbare pe piata de executive search. Managerii au lasat stacheta in ceea ce priveste salariile si au acceptat pachete mai mici si cu 50%, dupa cum au declarat pentru capital.ro head hunterii.
“Cei care au fost concediati sau au ramas fara job deoarce compania a fost restructurata au scazut chiar si cu 50% din pretentiile salariale”, a declarat George Butunoiu.
In cea mai mare parte a situatiilor insa, managerii au cerut in 2009 salarii mai mici cu 10 -20%, dupa cum spune Daniela Necefor. Ea a mai adaugat ca nu este vorba doar de cerintele candidatilor ci si de bugetul companiilor. “O parte dintre salariile top managerilor nou recrutati au fost mai mici in 2009 comparativ cu 2008 si pentru ca firmele au elaborate strategii de iesire din criza, stategii care au presupus si salarii mai mici”, a declarat reprezentanta Total Business Solutions.
Scaderi foarte drastice a observat si Rudolf Fedorovici de la compania de executive search Advice Human Resources. “Eu stiu astfel de exemple de salarii care au cazut de la 85-90.000 euro brut anual la mai putin de 35.000 euro brut anual. Atunci cand este pus in fata necesitatii de a negocia un nou contract de angajare, categoria aceasta de manageri este clar mai putin pretentioasa decat in 2008. Majoritatea inteleg contextul in care se situeaza si s-au adaptat in consecinta”, a declarat acesta.
Fedorovici a mai declarat ca o alta categorie de manageri care a fost nevoita in 2009 sa lucreze pe salarii mai mici a fost cea care primea bonificatii in functie de performanta. “Exista manageri care aveau pachete salariale in care performanta dicteaza cea mai importanta parte a salariului. Pentru acestia salariul a fost afectat fara sa le dea drept de apel. Ironic, cele mai afectate salarii din aceasta categorie sunt chiar acelea care au inregistrat cele mai semnificative cresteri in perioada de explozie economica”, spune consultantul Advice Human Resources.
Exceptia de la regula
Au existat si situatii deosebite pe piata de executive search in 2009. Chiar daca trendul salariilor a fost unul descrescator, Rudolf Fedorovici a declarat ca nu au lipsit nici exceptiile. “Exista si manageri care si-au vazut salariile crescute mai ales pentru ca, odata cu transformarile declansate de criza, au fost plasati intr-o pozitie extrem de sensibila”, explica acesta.
Astfel, daca firma este intr-o situatie dificila, un top un manager poate fi solutia salvatoare. Executivii angajati pe astfel de posturi sunt cei care au cele mai mari responsabilitati si in acest context remuneratia este pe masura efortului depus.
Unde se va angaja in 2010?
Anul 2010 nu va aduce schimbari majore pe piata recrutarii de top manageri. “Cu siguranta prima jumatate va fi la fel de grea ca si in 2009”, spune Daniela Necefor care aduga ca o mare parte dintre sectoare vor ramane inghetate. “Este vorba de real estate sau auto”, exemplifica ea.
Cu toate acestea, unele sectoare vor continua sa faca angajari in structura de management. “Cu siguranta in domenii ca FMCG, energie au leasing se vor face cele mai multe angajari de manageri in acest an”, spune Necefor.
Dupa parerea ei, FMCG –ul a condus in 2009 si va fi la putere si in 2010. “Vorbim de bunuri de larg consum de care nimeni nu se poate lipsi. Companiie care le produc trebuie sa aiba o activitate sanatoasa asa ca angajeaza manageri de top”, explica reprezentanta Total Business Solutions.
Angajati pe salarii de mii de euro in plina criza
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...