Consilierul premierului Boc isi doreste un grad ridicat de reprezentativitate a femeilor in functii de conducere de varf, la fel ca in Vestul Europei.

Ar credita romanii o femeie pentru postul de Presedinte sau de Prim-ministru?. Aceasta este intrebarea pe care Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului ministru Emil Boc, vrea sa o popularizeze din partea dumneaei si ne trimite in acest sens o adresa la redactie, constatand ca state ca Finlanda, Irlanda si Lituania sunt conduse de doamne in calitate de presedinte. Alte trei tari europene – Marea Britanie, Danemarca si Olanda – sunt reprezentate de regine, iar Germania si Slovacia au ca premier doua doamne. In perioada tulbure a crizei economice, finantele si economiile europene sunt conduse de sase doamne ministre in Uniunea Europeana. La noi de ce nu ar fi posibil?, se intreaba Andreea Paul. |i tot consilierul da raspunsul: teoretic, ar fi (posibil), insa practica arata ca mai e mult pana departe.
Intr-un email trimis redactiei Graiul Salajului, Andreea Paul Vass prezinta o analiza a nivelului de reprezentativitate a femeilor in functii de conducere de varf. in Uniunea Europeana, Romania se afla pe ultimele locuri In ceea ce priveste numarul femeilor prezente In Guvern; doar doua. Aceasta plasare este Impartita cu alte noua state europene: cu noile state membre ale UE (exceptie face Polonia) si cu celelalte tari din sudul si estul Europei. La polul opus, tarile din nordul si vestul Europei au cel mai mare numar de ministri femei. Poate nu Intamplator, acestea sunt si cele mai performante din punct de vedere economic, precizeaza Vass. Ne aflam printre codasii clasamentului si In ceea ce priveste numarul de femei din camera superioara a Parlamentului – 11,4 la suta. In Europa depasim doar Malta, Ungaria si Cipru. O situatie mai buna se regaseste la nivelul reprezentarii femeilor In Parlamentul European. Tara noastra se afla In prima jumatate a topului tarilor Uniunii Europene, o treime dintre euro-parlamentarii nostri fiind femei. Inclin totusi sa cred ca situatia se datoreaza faptului ca pentru clasa politica romaneasca plecarea spre Bruxelles echivaleaza oarecum cu o retragere ineficienta de pe scena principala autohtona, care, In definitiv, In ochii celor implicati, conteaza mai mult, a adaugat presedinta organizatiei de femei a PDL Salaj.

Solutia Andreei Vass
Potrivit consilierului primului ministru, abia atunci cand mecanismele de selectie si de promovare a oamenilor politici vor Incepe sa se apropie de ceea ce ar trebui sa fie, adica de un model bazat pe valoare reala, pe competente, pe munca, pe echilibru – inclusiv de gen -a�� atunci vom avea motive sa speram Intr-o aliniere la standardele ridicate de trai ale occidentalilor. Abia atunci vom avea si mai multe femei cu sanse la functii de conducere, conchide Andreea Vass.