Statisticile arată că problemele din sfera urologică afectează din ce în ce mai mulți pacienți, iar vârsta la care se manifestă boala este tot mai scăzută. Controalele periodice și examinările regulate sunt recomandate, deoarece majoritatea afecțiunilor urologice descoperite la debut, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, se pot trata simplu și eficient.

Centrul Medical Anastasios oferă servicii complexe de diagnostic și tratament, iar echipa, formată din medici dedicați pacientului și meseriei pe care o practică, identifică cele mai eficiente soluții, adaptate nevoilor individuale.

E important să ne tratăm la timp, deoarece boala, de cele mai multe ori, nu afectează doar individul ci și relațiile acestuia cu familia și cu cei din jur.

Dr. Ene Bogdan este medic specialist urolog în cadrul Centrului Medical Anastasios și oferă servicii medicale în patologii de nișă, precum tratamentul minim-invaziv al afecțiunilor urologice, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neuro-urologice, abordarea multimodală a profilaxiei și tratamentului infecțiilor de tract urinar, managementul afecțiunilor uro-ginecologice.

Deține competență în Ultrasonografie (Ecografie) Generală și contină să-și actualizeze permanent cunoștiintele prin participări la numeroase cursuri din țară și din străinătate. Este membru al Asociației Române de Urologie, Asociației Europene de Urologie și Asociației Americane de Urologie.

Prin utilizarea tehnicilor combinate de anestezie locală și regională, oferă o gamă largă de servicii de chirurgie urologică minim-invazivă și endoscopie urologică în cadrul Centrului Medical Anastasios, în regim ambulatoriu.

Am stat de vorbă cu Dr. Ene Bogdan, pentru o imagine mai clară asupra problemelor de sănătate din sfera urologică, dar și asupra soluțiilor pe care le avem la îndemână.

Ce tipuri de afecțiuni tratează un medic urolog?

Urologia se ocupă cu afecțiunile aparatului urinar pentru femei (rinichi, uretere, vezica urinară, uretra), respectiv afecțiunile aparatului urinar și genital masculin (testicole, canal deferent, vezicule semninale, prostată). Se creează frecvent o confuzie în rândul pacienților care cred că există medici diferiți pentru ambele sexe. De fapt această confuzie își are originea în complexitatea anatomică a corpului uman: pentru bărbați există o comunicare la nivelul uretrei prostatice între cele 2 sisteme (urinar și genital sau reproducător), în timp ce pentru femei cele 2 sisteme sunt reprezentate prin căi complet separate.

Care sunt simptomele care ar trebui să îl trimită pe pacient la un control?

De cele mai multe ori, pacienții care se adresează medicului urolog într-o proporție covârșitoare se plâng de simptome supărătoare care dau peste cap în mod acut viața acestora, cum ar fi durerile suprapubiene sau lombare, usturimile care însoțesc urinarea precum și urinarea frecventă greu de stăpânit. Un alt semn sau simptom care reprezintă de fapt un semnal de alarmă este hematuria (urinarea cu sânge), nu de multe ori acesta fiind primul simptom al apariției cancerului în sfera urologică. Din păcate, alte simptome care, de cele mai multe ori, avertizează din timp asupra unei probleme în evoluție cum ar fi urinările nocturne frecvente (cel puțin 2-3 episoade pe noapte) precum și pierderea de urină în mod necontrolat, pe care o numim incontinență urinară, sunt simptome care, de cele mai multe ori, sunt lăsate pe planul 2, practic pacienții se acomodează cu această situație și amână uneori periculos de mult prima prezentare în decursul vieții la medicul urolog.

Ce analize trebuie efectuate pentru a putea depista din timp afecțiunile din sfera urologică?

Pentru bărbați, cel mai frecvent indicator rămâne PSA-ul (antigenul specific prostatic), care este o analiză de sânge ce trebuie recoltată obligatoriu anual pentru bărbații cu vârstă peste 50 de ani, respectiv 45 de ani cei cu factori de risc asociați (cancer de prostată sau de sân diagnosticate la rudele de gradul 1). PSA reprezintă o analiză de tip screening care poate sugera prezența unui cancer de prostată, inclusiv pentru cazurile fără simptome urinare asociate. Cancerul de prostată ocupă locul 3 în topul frecvenței cancerelor și, totodată, beneficiază de o gamă variată de tratamente moderne la ora actuală. De cele mai multe ori pacienții care sunt diagnosticați în cadrul clinicii noastre sunt șocați la aflarea veștii și oarecum neîncrezători, cu replici precum “Dar nu mă doare nimic, domnul doctor”. Majoritatea cancerelor de fapt nu prezintă simptome în stadiile incipiente (acele stadii în care, prin aplicarea unui tratament corect, se poate obține o vindecare completă). PSA-ul poate fi crescut și din alte cauze cum ar fi adenomul de prostată (creșterea în volum a prostatei care este o consecință firească a andropauzei) precum și infecțiile de tract urinar.

Examenul microscopic al urinii reprezintă o a doua examinare de tip screening, a cărei modificări ascunde afecțiuni importante la debut, printre care menționăm insuficiența renală cronică (denumită de cei mai mulți dintre pacienți “blocaj renal”) sau alte tipuri de cancere ce interesează părți componente ale aparatului urinar sau genital.

Probele de funcție renală (în special determinarea creatininei serice) reprezintă, de asemenea, un marker fidel al funcționării corespunzătoare a rinichilor, astfel încât modificări ale acestor indicatori trebuie să facă subiectul unei analize ample multidisciplinare a cazului pentru a evitua situații viitoare neplăcute sau invalidante, precum dializa renală cronică.

Cu privire la patologia urologică la femei, care sunt cele mai frecvente probleme diagnosticate?

În cazul femeilor, pentru persoanele tinere cea mai des întâlnită este patologia infecțioasă. În ultimii ani ne confruntăm cu un val de infecții acute și cronice care devin din ce în ce mai greu de tratat și suntem nevoiți să identificăm permanent terapii noi. Urmează patologia tumorală: dacă în trecutul nu foarte îndepărtat eram obișnuiți, ca specialiști, să căutăm cancere urologice la persone cu factori de risc asociați (fumatul, expunerea la noxe industriale, vârsta înaintată), din păcate am început să identificăm cancere la toate vârstele, fără să găsim o explicație. Pentru femeile post-menopauză cea mai mare problemă de sănătate din sfera urologică este incontinența urinară. Nu de multe ori am avut surpriza să constatăm că doamnele care suferă de această afecțiune consideră această situație ca una firească, cu care trebuie să se obișnuiască, și nu au fost informate asupra modalităților de tratament. O altă problemă de sănătate pe care o tratează medicii urologi este reprezentată de litiaza aparatului urinar (pietrele la rinichi care atunci când pleacă pe “canal” – ureter declanșează colica renală – o durere pe care multe dintre femei o compară, pe bună dreptate, cu durerile nașterii naturale).

Dar în cazul bărbaților?

În cazul bărbaților, la fel ca în cazul femeilor, avem patologia infecțioasă dar, din păcăte, cu mult mai multe sedii de grefare a infecțiilor (rinichi, vezică, prostată, testicul și epididim, uretra peniană). Malformațiile congenitale diagnosticate la vârsta adultă pot fi o problemă importantă și, de cele mai multe ori, neștiută, iar tumorile de sferă uro-genitală ocupă, de asemenea, un loc important ca frecvență a patologiilor. De exemplu, pentru tumorile testiculare, în anumite regiuni s-a încercat introducerea examinării palpatorice de tip screening pentru decelarea tumorilor testiculare, acestea din urmă fiind una din cauzele apariției infertilității masculine, o problemă deja considerată de sănătate publică prin scăderea considerabilă a natalității în ultimii ani.

Ce proceduri chirurgicale utilizați în mod frecvent în tratamentul pacienților cu afecțiuni urologice?

Urologia este o specialitate extrem de frumoasă pe care am ales-o tocmai din acest motiv – o dată cu dezvoltarea masivă a tehnologiei avem la dispoziție la ora actuală o multitudine de tehnici minim-invazive de diagnostic și tratament: endoscopia care utilizează laserul (practic o abordare a patologiei prin introducerea unor instrumente prevăzute cu camere prin orificiile naturale, fără tăietură și cu un risc minimal al apariției complicațiilor), ce permite o vindecare rapidă și facilă cu reluarea activităților din viața de zi cu zi. Pentru chirurgia majoră urologică trendul este de utilizare a laparoscopiei, respectiv a chirurgiei robotice care presupune îndepărtarea sau corecția unor țesuturi bolnave/deficitare prin intermediul unor micro-orificii prin pielea pacientului. Aceste tehnici se bucură de avantaje similare chirurgiei endoscopice și reprezintă un mare pas înainte față de utilizarea chirurgiei clasice.

Ce afecțiuni ale aparatului urogenital pot fi tratate chirurgical prin intervenții minim invazive?

La momentul actual, luând în considerare avansaul tehnologic, cel puțin în țara noastră urologia dispune de mijloace moderne minim-invazive pentru a aborda toată patologia ce se adresează acestei specialități.

Care considerați că sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea aparatului urinar?

Cele mai importante mituri pe care le auzim în cabinet se referă la anumite alimente care favorizează apariția unor afecțiuni precum adenomul sau cancerul de prostată, precum și faptul că biopsia prostatei, care reprezintă o metodă de diagnostic de certitudine și de stabilire a tratamentului cel mai potrivit, este o procedură care împrăștie cancerul. Prima biopsie s-a realizat în urmă cu peste 100 de ani și nu s-a dovedit până acum această asociere. Cazurile de care se leagă unii pacienți prin care relatează că rude sau apropiați au murit în cateva luni după biopsie se datorează, de fapt, momentului târziu a prezentării la medic, moment în care cancerul de prostată deja prezenta micro sau oligo-metastaze.

Ce rol joacă igiena în prevenirea bolilor tractului urinar?

Igiena joacă, în mod evident, un rol extrem de important în prevenția afecțiunilor tractului urinar. Din păcate, igiena nu înseamnă doar toaletă zilnică, ci și utilizarea mijloacelor de protecție pentru boli cu transmitere sexuală, adoptarea unui stil de viață echilibrat. Pentru cistitele acute dezvoltate de către femei (infecția la nivelul vezicii urinare), este important să fie cunoscut faptul că agenții etiologici sunt reprezentați de bacterii care, în mod normal, colonizează natural intestinul, astfel încât, pentru prevenție, este imperios necesară menținerea unei toalete locale adecvate.

Este important consumul adecvat de lichide pentru a preveni unele probleme de sănătate?

Consumul de lichide este dovedit clar cu impact în formarea pietrelor sau a dobândirii infecțiilor la nivelul aparatului urinar. Deseori le explic pacienților mei că, deși pot să consume între 2 și 3 litri de lichide pe zi, nu ajută la nimic dacă există o perioadă lungă de timp fără o hidratare corespunzătoare. Este exemplul multora dintre noi care, din cauza programului de lucru și a comodității, nu reușim să îndeplinim aceste cerințe fiziologice. De asemenea, pentru vârstnici este natural să nu simtă senzația de sete dar uneori absența lichidului poate să declanșeze probleme de sanătate, unele dintre ele chiar amenințătoare de viață.

Ne scapă berea de pietrele la rinichi? Putem face pietre la rinichi consumând apă de la robinet?

Berea, pe langă aportul mare de lichid, are totodată un efect diuretic asupra organismului, astfel încât crește, practic, volumul eliminat de urină. Pe de altă parte, consumul zilnic de alcool creează alte probleme de sănătate dar, discutând strict aspectul consumului ocazional, cel puțin dacă ne referim strict la aparatul urinar, aduce beneficii pentru că spală rinichiul. Din punctul meu de vedere, corpul omului reprezintă cea mai complexă mașinărie existentă, astfel încât reușește să compenseze anumite mecanisme. Noi dispunem în România, în marea majoritate a regiunilor, de o apă potabilă de bună calitate, ceea ce, în alte zone ale Globului, poate fi considerat un lux.

Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru oamenii care doresc să își mențină sănătatea sistemului urinar și să prevină afecțiunile urologice?

Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare. Începând din acest an, personal am început să-mi fac anumite verificări asupra stării mele de sănătate. Trăim într-o lume în care ne asigurăm aparatura, mașinile și investim în ele dar uităm un lucru esențial: sănătatea noastră și a celor din jur.

Dacă e să privim problema strict din punct de vedere urologic, aș recomanda creatinina serică, un examen complet de urină și o ecografie de aparat urinar pentru toată lumea, iar pentru bărbați aș adăuga PSA total după vârsta de 40-45 de ani și, măcăr o dată în viață, efectuarea unei spermograme (pentru verificarea bunei funcționări a aparatului reproducător masculin).

De asemenea, aș recomanda prezentarea la medicul urolog ori de câte ori o persoană simte că ceva nu este în regulă: majoritatea afecțiunilor urologice descoperite la debut se tratează simplu și eficient. Cu cât așteptăm mai mult, lucrurile pot să ajungă într-o situație complet nefavorabilă.

Profesionist dedicat, Dr. Ene Bogdan își primește pacienții și le oferă cele mai bune soluții pentru problemele cu care se confruntă la Clinica Anastasios Zalău.

Cu o misiune clară de a ajuta fiecare persoană care le trece pragul să obțină starea de sănătate dorită printr-un diagnostic corect și un tratament țintit, cu o atitudine care pune în prim plan pacientul, Clinica Anastasios Zalău oferă investigații și tratamente moderne, minim-invazive, fără spitalizare, promptitudine în privința programărilor, o echipă numeroasă de medici cu experiență și notorietate, cu specialități diverse, care acoperă o plajă largă de afecțiuni.