Datornicii cu restante catre stat la finele anului 2018 vor putea beneficia de facilitati suplimentare pentru plata acestor datorii, printre cele acordate pentru datoriile mai mari de 1 milion de lei fiind si o reducere a principalului cu pana la 50%, potrivit Ordonantei nr. 6/2019 ce a intrat in vigoare la data de 8 august 2019, dar momentan nu se aplica. Senatul a adoptat marti, 17 septembrie 2019, cateva amendamente pentru a extinde aplicarea acestei masuri si la alte categorii de contribuabili.
De asemenea, in cazul datoriilor mai mici de 1 milion de lei, vor fi anulate accesoriile, daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019.
Potrivit ordonantei, companiile cu capital privat, mixt sau de stat care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut obligatii bugetare restante de peste 1 milion de lei pot beneficia, in baza unui plan de restructurare, de o serie de facilitati fiscale care sa mentina viabilitatea acestora si repunerea in circuitul economic.
La fel, in cazul companiilor care au acumulat datorii sub 1 milion de lei pana la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitatile si dobanzile daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019.
Masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazata pe un plan de restructurare, plata esalonata si supravegherea fiscala pe perioada inlesnirii.
De masurile de restructurare propuse pot beneficia doar contribuabilii care au datorii mai mari sau egale cu un milion de lei, companii de stat sau private.
O astfel de masura va putea fi aplicata pe o perioada limitata de 6 luni, astfel incat contribuabilul care se afla in aceasta situatie sa ia o decizie cu privire la situatia sa, in sensul de a-si restrutura compania si de a plati datoriile.
Masurile de restructurare vizeaza toate obligatiile bugetare principale inscrise in certificatul de atestare fiscala, restante la 31 decembrie 2018 si neachitate.
Restructurarea vizeaza si obligatiile bugetare stabilite de alte organe decat organele fiscale, transmise spre recuperare organelor fiscale dupa data de 1 ianuarie 2019, precum si amenzile de orice fel, indiferent daca respectivele obligatii au termenul de plata anterior sau ulterior datei de 1 ianuarie 2019.
Masurile de restructurare a obligatiilor bugetare care pot fi propuse prin planul de restructurare: inlesniri la plata obligatiilor bugetare; conversia in actiuni a obligatiilor bugetare; stingerea obligatiilor prin dare in plata a unor bunuri imobile ale debitorului; anularea unor obligatii bugetare principale in proportie de maxim 30, 40% sau 50%, dupa caz, din totalul acestora si care nu poate avea ca obiect obligatii bugetare principale si accesorii reprezentand ajutor de stat de recuperat.
Una dintre conditiile privind plata obligatiilor bugetare restante:
Debitorul trebuie sa achite pana la 30 noiembrie 2019 obligatiile bugetare scadente in perioada 1 ianuarie 2019 – 30 noiembrie 2019, obligatiile bugetare principale si accesorii reprezentand ajutor de stat de recuperat, precum si obligatiile bugetare stabilite de alte organe decat cele fiscale, precum si amenzile de orice fel transmise spre recuperare organelor fiscale dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
Anularea accesoriilor in cazul datoriilor sub un milion lei, daca obligatiile bugetare principale se achita pana la 30 noiembrie 2019.
De aceste facilitati pot beneficia si persoanele fizice precum si entitatile fara personalitate juridica care au obligatiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 mai mari de 1 milion de lei.