Statul renunta la colectarea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii de la firmele cu datorii, cu o conditie: acestea sa plateasca restantele pana la 15 decembrie 2020.
rn
Toate acestea, datorita amnistiei fiscale propusa de catre Ministerul Finantelor, ce a fost aprobata de Guvern.
rn
Amnistia fiscala, impact bugetar pozitiv de 2 miliarde de lei:
rn
"Prin aprobarea amnistiei se are in vedere incasarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum si obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020, astfel ca, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijina contribuabilii care pot folosi lichiditatile de care dispun pentru continuarea activitatii afectata direct sau indirect de criza Covid – 19 si permite curatarea bilanturilor de datorii, iar pe de alta parte, se asigura o crestere a veniturilor la bugetul general consolidat", se arata intr-un comunicat al MFP.
rn
Pe cine vizeaza amnistia:
rn
– persoanele fizice, juridice, persoanele fizice care desfasoara activitati economice sau profesii libere, entitati fara personalitate juridica, institutii publice, etc.
rn
Ordonanta de urgenta a Guvernului prevede anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, in cazul contribuabililor care la aceasta data au in sold atat obligatii bugetare accesorii cat si obligatii bugetare principale.
rn
"In acest caz, pentru a beneficia de masura anularii accesoriilor, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, sa achite obligatiile curente (cele nascute dupa 31 martie 2020), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa depuna cererea de anulare a accesoriilor pana la 15 decembrie 2020. Cu alte cuvinte, la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, contribuabilul nu trebuie sa mai aiba niciun fel de datorie, cu exceptia accesoriilor care se anuleaza", precizeaza Ministerul de Finante.
rn
In ce situatii se mai aplica anularea accesoriilor?
rn
"In acest caz, contribuabilii care la data intrarii in vigoare a ordonantei au in derulare o inspectie fiscala ori o verificare a situatiei fiscale personale pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor stabilite suplimentar de organul de control daca platesc aceste obligatii pana la termenul de plata stabilit in decizia de impunere si daca depun cererea de anulare a accesoriilor in termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei, indiferent daca acest control a fost finalizat pana la 15 decembrie 2020 sau ulterior acestei date", se arata in comunicatul ministerului.
rn
Totodata, facilitati fiscale similare vor putea fi acordate si de catre administratiile locale, in situatia in care vor exista decizii de consiliu local.