Necompletarea unui formular birocratic prevazut mai nou de Codul Fiscal ii pune pe jar pe multi dintre cei plecati la munca in strainatate. Pe langa amenzi, daca nu declara ca muncesc in strainatate, ei vor fi siliti sa mai plateasca, inca o data, si in tara unele taxe achitate deja in tarile in care muncesc, se arata intr-un comunicat al Federatiei asociatiilor de romani din Europa. Sunt vizati tocmai cei care in ultimii 10 ani au trimis din afara in jur de 55 de miliarde de euro.
rn
rn
Fiscul a prezentat un astfel de document, de schimbare a domiciliului fiscal, care ar trebui completat de catre toti romanii care au domiciliul in Romania si rezidenta in strainatate.
Problema se pune astfel: romanul care pleaca in strainatate trebuie sa completeze formularul, iar daca neglijeaza acest fapt este amendat si obligat sa plateasca in tara unele taxe pe care le-a platit in strainatate. Cine le-a platit. Ce ne facem insa cu cei care lucreaza la negru? Ei nu platesc taxe in tarile in care-si vand forta de munca. Sau ce ne facem cu cei care nu lucreaza pentru ca nu gasesc un job pe masura? Ei ce formular de schimbare a domiciliului fiscal ar trebui sa completeze?
Daniel Tecu, presedintele Federatiei asociatiei de romani din Europa expune grozavia, din punctul sau de vedere si al celor pe care-i reprezinta. “Credem mai degraba ca statul ar trebui sa se ingrijoreze de numarul de romani plecati si de faptul ca ei nu vor sa se mai intoarca. Suntem pe locul doi in lume privind persoanele plecate din tara, dupa Siria. Este inadmisibil daca prin astfel de tertipuri cu formulare tainuite isi propun autoritatile noastre sa contracareze faptul ca in fiecare ora pleaca 9 adulti, care nu se vor mai intoarce in tara, in foarte putin timp in Romania nu va mai avea cine sa lucreze”.
Pleaca oamenii de pe plaiul mioritic, siliti sa traiasca departe de cei dragi si sa presteze munci inferioare pregatirii lor.
“n Salaj, de pilda, Directia Generala de Statistica arata ca 8.344 de salajeni sunt plecati peste hotare la munca pe o perioada mai lunga de un an. E vorba de cei cu contract de munca. Estimarile neoficiale spun insa ca numarul salajenilor care au luat drumul strainatatii a trecut binisor de 30.000. Sa luam numai Zalaul, care are in scripte 70.000 de locuitori, iar la ultimul recensamant au fost gasiti doar 57.000. Putem deduce ca cei 13.000 care au buletin de Zalau dar lipsesc sunt plecati in strainatate la munca si in orasele mari ale tarii. Aproape jumatate din populatia judetului plecata la munca in strainatate este din Zalau, orasul cel mai mare din judet, care ar fi trebuit, treoretic, sa ofere cele mai mari posibilitati.