Noua Lege a Asociatiilor de proprietari, care aduce schimbari importante pentru toti cei care locuiesc la bloc, a intrat ‘n vigoare vineri.
rn
Una dintre schimbari, de pilda, este cea potrivit careia cei care nu anunta asociatia de proprietari si administratia fiscala ca intentioneaza sa modifice suprafata utila pot primi o amenda între 200 si 1.000 de lei.
Enumeram cateva din cele mai importante lucruri noi pe care cei care locuiesc ‘n apartamente trebuie sa le stie.
Daca nu se permite accesul în locuinta presedintelui asociatiei sau unui membru al comitetului executiv, administratorului si unei persoane calificate pentru reparatiile ce trebuie facute proprietatii comune (si pentru care e absolut necesar accesul în locuinta), se poate aplica o amenda între 500 si 3.000 de lei.
Proprietarii care pun în pericol integritatea structurii cladirii sau a altor apartamente ori buna functionare a instalatiilor ar putea sa fie amendati cu sume între 500 si 3.000 de lei.
Proprietarii risca sa fie amendati cu o amenda între 5.000 si 10.000 de lei daca schimba destinatia locuintei sau spatiului cu alta destinatie decât aceea de locuinta, fara autorizatiile si aprobarile legale. Aceeasi amenda este prevazuta si pentru modificarea aspectului proprietatii comune de catre proprietari, precum si a elementelor constructive, fara respectarea Legii asociatiilor.
Cei care nu fac lucrarile de întretinere, reparatii, înlocuire ce tin de proprietatea individuala, daca prin asta se pot produce prejudicii celorlalti proprietari, vor risca tot o amenda între 5.000 si 10.000 de lei.
Odata cu intrarea în vigoare a legii, asociatia trebuie sa aiba un cont unic bancar, prin care sa circule toti banii acesteia, iar administratorii nu vor mai putea face plati catre furnizori sau pentru diverse lucrari decât prin acest cont, arata avocatnet.ro.
Administratorii trebuie sa notifice în scris restantierii de plata cheltuielilor asociatiei.
Pentru o datorie la utilitati mai veche de 60 de zile, asociatia de proprietari poate da în judecata pe rau platnic. Totodata, asociatia de proprietari poate pune ipoteca asupra apartamentelor si un privilegiu asupra tuturor lucrurilor din apartament, pentru suma datorata la întretinere.
Apartamentele executate pot ajunge doar locuinte sociale în care vechii proprietari vor avea prioritate de închiriere, însa numai daca îndeplinesc conditiile de acces la acestea.
Noul act normativ permite asociatiilor de proprietari sa puna penalitati pe sumele restante la întretinere, însa acestea nu trebuie sa depaseasca 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Penalitatile curg abia dupa o luna de la termenul scadent pentru plata si nu pot depasi suma la care s-au aplicat.
Legea noua a abrogat legea adoptata în primavara, care prevedea ca toti copiii de pâna la 3 ani pot fi scosi de la întretinere.
O prevedere noua care starneste mari controverese este cea de a se impune obligatoriu un fond de rulment. Proprietarii vor constitui prin urmare un fond de rezerva pus la dispozitia administratorului pentru diverse plati, una din temeri fiind ca banii pot fi folositi si pentru plata facturilor restante, fapt care ‘i va ‘ncuraja pe rau platnici sa ‘ntarzie si mai mult cu restantele la cheltuielile comune.
rn