Indiferent dacă lucrează în sistemul privat sau în cel public, salariații beneficiază de zi liberă pe 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind una din zilele de sărbătoare legală stabilite de Codul muncii.
Angajatorii sunt obligați să acorde aceste zile libere fără a fi necesară o solicitare din partea salariaților. De asemenea, angajații nu pot renunța la dreptul acordat prin lege.
Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, „Codul muncii prevede și situații de excepție, astfel pot presta activitate în zilele de sărbătoare legală doar salariații care lucrează în unităţi sanitare, de alimentaţie publică sau în unități în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Angajatorul, care a desfășurat activitate cu încadrare în limitele excepțiilor prevăzute de lege, este obligatsă compenseze ziua respectivă prin acordarea de timp liber corespunzător, în cel mult 30 de zile calendaristice.
Dacă nici în interiorul acestui termen ziua de sărbătoare lucrată nu poate fi compensată, atunci angajatorul are obligația de a acorda un spor la salariu de cel puțin 100%, corespunzător muncii prestate”, atenționează ITM Sălaj.
Angajatorii care nu respectă drepturile angajaților privind zilele libere decretate prin lege riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Pentru salariații din sectorul public, Guvernul a stabilit o zi liberă suplimentară, în data de 16 august, pentru a face punte cu weekendul, care se va recupera ulterior.
Și angajatorii din mediul privat pot proceda în mod similar, explică ITM, stabilind printr-o decizie internă, la nivel de unitate, ca ziua de 16 august să fie liberă și modul concret de recuperare a acesteia.