Considerate de autoritati mai degraba drept o povara decat o oportunitate de promovare turistica, bisericile de lemn, monumente de traditie vechi de cateva secole, sunt, azi, gata sa se prabuseasca. Preotii parohi sunt mult mai preocupati de construirea unui locas de cult nou, decat… de carpirea altuia vechi, iar primariile nu vad in reabilitarea acestor monumente o prioritate. Asa se face ca bisericile de lemn intrate in proces de restaurare in ultimii ani pot fi numarate pe degetele de la maini.
Anul trecut a fost primul in care lucrurile au mers, cat de cat, mai bine. La insistentele Directiei Judetene pentru Cultura, cinci primarii si-au pregatit din timp proiecte, astfel ca in momentul in care Ministerul Culturii a pus, in vara, la dispozitie fonduri pentru reabilitarea bisericilor de lemn, cele cinci proiecte au avut prioritate. Este vorba despre bisericile din Lozna, Fodora (comuna Galgau), Letca, Brusturi (Creaca) si Samsud (biserica de piatra). Din pacate, potrivit informatiilor primite de la Valeria Lehene, consilier de specialitate in cadrul Directiei pentru Cultura, ultimele doua biserici n-au mai apucat sa intre in lucru. Cea din Brusturi, din cauza ca Primaria Creaca n-a binevoit sa incheie un contract cu o firma proiectanta, pierzand, astfel, finantarea. Cea din Samsud a fost „descalificata”, fiind un program de finantare adresat, exclusiv, bisericilor de lemn. Pierderea celor doua proiecte a fost compensata, oarecum, de finantarea altor doua, unul pentru restaurarea bisericii din Sirbi (comuna Sig), iar celalalt pentru biserica de lemn din Zimbor. Secretul castigarii finantarii a fost, si in aceste cazuri, faptul ca primariile in cauza aveau pregatite proiectele tehnice.
Numarul bisericilor de lemn care necesita urgent interventii este, insa, mult mai mare. Printre prioritati se numara, conform datelor primite de la consilierul Directiei pentru Cultura, cel din Sanmihaiu Almasului, Dragu, Brusturi, Bulgari, Toplita si Soimuseni. Desi nu este din lemn, si biserica din Samsud (aflata si ea in lista monumentelor istorice) are nevoie urgenta de reparatii, Valeria Lehene apreciind ca edificiul, in care s-a slujit pana zilele trecute, se afla in real pericol de prabusire. Deocamdata, la pregatirea proiectelor lucreaza doar primariile din Sanmihaiu Almasului si Dragu, insa pentru a avea sanse la finantare, toate autoritatile locale trebuie sa invete, macar in ceasul al 12-lea, lectia: proiectul este baza!
Reamintim ca, in Salaj, sunt inventariate in Lista monumentelor istorice nu mai putin de 68 de biserici de lemn, adevarate marturii vii ale trecutului, care asteapta sa fie restaurate si aratate lumii.
Amenintate cu prabusirea, bisericile de lemn asteapta… proiectele primariilor
Articole
Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...PNL Sălaj: „Amendamentul propus pentru încurajarea celor care își plătesc impozitele la timp a fost respins de PSD-iști”
Amendamentul propus de PNL Zalău pentru încurajarea celor care își plătesc impozitele la timp a fost respins de PSD-iști În 23 decembrie, în ședința de consiliu local, consilierul PNL Zalău, Ciprian Vlaicu, a depus un amendament pentru majorarea bonificației celor care își plătesc integral impozitele până la data de 31 martie astfel: – creșterea de la 4% la 5% pentru persoane fizice – plata la ghișeu – creșterea de la 8% la 10% pentru persoane fizice –…
Mai mult...