Lucrările de punere în siguranță a Bisericii de lemn din Hida s-au încheiat zilele acestea, astfel că una dintre cele mai frumoase și valoroase edificii de cult din Sălaj va dăinui și va încânta privirile vizitatorilor mulți ani de acum înainte.
Totul se datorează unei ”armate” de oameni cu suflet, cu putință și cu știință, care au demonstrat încă o dată tuturor că unitatea și implicarea necondiționată pot face minuni. ”Ambulanța pentru Monumente” se numește proiectul care a salvat o nouă bisericuță sălăjeană, iar în spatele proiectului este echipa Asociației ARHAIC. La finalul lucrărilor de la Hida, reprezentanții asociației au explicat tuturor în ce a constat munca și care sunt rezultatele obținute:
”Pentru Sălaj, bisericuțele sale de lemn reprezintă unul dintre cele mai distincte elemente de identitate. Datorită importanței lor dar și datorită precarității materialului din care sunt construite, și în acest an, Asociația ARHAIC a vizat, prin intermediul programului civic de salvgardare a patrimoniului construit „Ambulanța pentru Monumente”, punerea în siguranță a două valoroase edificii de cult din zona Sălajului: biserica de lemn din Hida și biserica de lemn din Bozna.
Intervenția de la bisericuța din Hida, prima din acest an, s-a desfășurat în cursul lunilor aprilie și mai. Totuși, ultimele retușuri – finalizarea decorului turnului-clopotniță, demontarea schelelor și curățirea șantierului au avut loc în prima parte a lunii august.
Necesitatea intervenției a fost justificată de starea precară în care se afla această biserică. Scoasă din circuitul cultic, ultima dată restaurată între anii 1983-1984. Cu această ocazie a fost schimbată și șindrila. În 2010 starea bisericii era slabă, fiind sesizată deteriorarea șindrilei și a tălpilor din zona altarului. În ultimii doi ani, șindrila s-a deteriorat în mod accelerat, învelitoarea fiind găurită pe întreaga suprafață, ceea ce a permis infiltrarea apei, șubrezirea structurii și distrugerea picturii ce încă se mai păstrează.
Lucrările efectuate în cadrul acestei intervenții au vizat refacerea învelitorii din șindrilă. Folosindu-se un model specific zonei Sălajului, șindrila utilizată a fost realizată din lemn de rășinoase, horjită (sistem de îmbinare nut și feder), de 40 de cm lungime și lățimea cuprinsă între 8 și 12 cm, montată în 3 straturi. Lețurile degradate existente au fost înlocuite cu unele adecvate, noi, având secțiunea de 5×5 cm. Odată cu refacerea învelitorii a fost refăcută și instalația de paratrăsnet. Pe parcursul lucrărilor de la Hida am primit vizita doamnei profesoare Greta-Monica Miron, și a masteranzilor Maria Boca, Emanuela Buia și Carol-Adam Szasz din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. De la aceeași reputată instituție i-am avut alături de noi pe domnii profesori Radu Mârza și Cosmin Rusu, susținători fervenți ai patrimoniului și ai turismului cultural”.
Comunitatea din Hida, implicată trup și suflet
Știam deja și noi că în Hida trăiesc oameni implicați pentru comunitatea lor. Au demonstrat și în cadrul acestui proiect de salvare a bisecuriței de lemn că sunt gazde bune, că își prețuiesc oaspeții și că le oferă totul pentru a se simți bine și pentru a rămâne cu amintiri frumoase din zonă. După cum transmit și reprezentanții Asociației ARHAIC, pe parcursul lucrărilor au beneficiat și ei de cele mai bune condiții de lucru: de la materialele necesare lucrărilor, la casă și masă pentru toată echipa de voluntari implicată în proiect.
”Mulțumirile noastre se îndreaptă spre domnul primar Dumitru Petruș, spre consilierii și angajații primăriei din Hida, instituție ce a și sprijinit financiar procurarea materialelor necesare lucrărilor desfășurate, a asigurat masa și casa meșterilor și voluntarilor. În aceeași măsură, mulțumim preotului paroh Florin Forna și familiei domniei sale, pentru implicare și pentru sprijinul acordat în tot acest răstimp.
Pe parcursul intervenției am ajuns să cunoaștem oameni buni și să apreciem această localitate. Considerația noastră se îndreaptă spre membrii comunității care s-au implicat fiecare după puterile sale. Gândurile noastre bune se îndreaptă în special spre domnii Cosmin Boldor, Mihai Petruș, Arpad Andrei Ladanyi, Dumitru Gabriel Mesesan, conducerii Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida, în special domnului director Călin Mateiu, domnului profesor Paul Groza și elevilor Ruben Galek, Mihai Crișan, Alex Pălăcean, Eduard Varga, Samsun Gabor, Vlad Boca și Nadin Felecan.
Prietenilor noștri din proiectul muzical CORBU, anume: Sergiu Boldor, Răzvan Meseșan, Alexandru Sabou, Sebastian Arvai și Luiza Mitu. Le mulțumim pentru ocazia oferită de a-i asculta și de a-i avea în preajma noastră. Nu în ultimul rând, mulțumim pentru ospitalitate și pentru atenția acordată personalului terasei Old Dis Caffe din Hida, restaurantul unde am luat masa în timpul petrecut la Hida.
Mulțumiri speciale colegilor și colaboratorilor noștri: Andreea Năprădean și Matyas Eduard pentru realizarea schițelor, desenelor și releveului bisericii din Hida, Mădălina Varga și Tania Criste pentru documentarea istorică a bisericii monument, Cociș Horațiu – Pixels for Heritage, pentru realizarea modelul 3D al bisericuței din Hida, Andrei Onica și colegilor de la Asociația Vernacular – Ambulanța pentru Monumente Arad pentru suportul oferit la transportul șindrilei, a uneltelor și a schelelor, precum și pentru ajutorul dat la demontarea schelei turnului, Tudor Bonta – pentru realizarea șipcilor, pervazelor și elementelor decorative de la galeria turnului dar și pentru toată implicarea sa în activitatea Ambulanței pentru Monumente Sălaj”, spun reprezentanții Asociației ARHAIC.
„Ambulanţa pentru Monumente” este un proiect sprijinit de ASR Prinţul de de Wales prin The Prince’s Foundation şi susţinut de societatea civilă din întreaga ţară.
Organizatori ai proiectelor sunt Lehene Valeria, Bogdan Ilieș, Bogdan Pintea, Corina Caraba, Andreea Năprădean, Mădălina Varga; meșterii sunt Balin Florin Mihai, Balin Maria, Florin Moldovan, Mirto Berinde , iar voluntari- Tania Mirela Criste, Eugen Vaida, Cristian Zaharia, Razvan Stanciu, Ana Nicola Bocănici, Radu Andrei Tolan, Mihaela Grigorean și Antim Grigorean, Tudor Bonta, Sebastian Bandici, Răzvan Meseșan, Ferenc Istvan Kabai, Anda și Matei Simoc.