„impreuna oamenii pot face, intr-adevar, minuni, iar salvarea unui numar de 18 monumente istorice, printre care si Biserica de lemn din Brusturi, este incredibila!”, a declarat directorul Directiei pentru Cultura Salaj, Doina Cocis.
rn
„Ambulanta pentru Monumente este un proiect ce trebuie sa se extinda in toata România, pentru ca s-a dovedit unul câstigator, cel putin din punctul de vedere al monumentelor salvate. incercam sa continuam alaturi de acesti oameni, care cred in puterea de mobilizare a comunitatilor, sa facem atât cât vom putea, pentru salvarea patrimoniului nostru cultural. Am participat cu bucurie, la invitatia Asociatiei Monumentum, Asociatiei pentru Patrimoniu Activ – PACT si Ordinului Arhitectilor din România Filiala Transilvania, la prezentarea proiectului „Ambulanta pentru monumente. Interventie de punere in siguranta a patrimoniului imobil”.
rn
Asociatia Monumentum si partenerii sai au revenit la Cluj dupa 2 ani in care proiectul a acumulat experienta prin cele 18 interventii de urgenta asupra unor monumente degradate din judetele Sibiu, Mures, Brasov, Maramures, Salaj, Alba, Hunedoara, Caras Severin si Timis.
rn
Din 2018, proiectul s-a extins in zona Banatului si functioneaza independent prin Asociatia pentru Patrimoniu Activ – PACT. Se doreste ca acesta sa fie replicat in cât mai multe regiuni ale tarii, pentru a putea salva eficient patrimoniul prin participarea activa a societatii civile si prin dezvoltarea spiritului filantropic in domeniul patrimoniului”, a declarat Doina Cocis.
rn
Peste 5700 lei adunati in urma unui concertul caritabil de strângere de fonduri
rn
in urma concertului caritabil, intitulat „Un secol de muzica româneasca”, sustinut de violonista Diana Jipa si de pianistul stefan Doniga, concert destinat pentru strângerea de fonduri la reabilitarea bisericii monument istoric din localitatea Brusturi, comuna Creaca, judetul Salaj (LMI SJ-II-m-A-05026), organizatorii au anuntat ca a fost adunata suma de 5735 lei.
rn
Strângerea de fonduri a avut loc cu sustinerea Directiei Judetene pentru Cultura Salaj, a Asociatiei Culturale Heart Core, a Episcopiei Salajului, a Asociatiei Filantropia Porolissum, a Primariei Comunei Creaca, a Digi24 TV Cluj-Napoca, a Institutiei Prefectului Judetului Salaj, a Consiliului Judetean Salaj, a Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj si al Parohiei Ortodoxe Brusturi.
rn
Biserica este datata din 1701
rn
Biserica de lemn din Brusturi este datata din anul 1701 de o inscriptie fragmentara peste usa de intrare. Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05026.
Asemanator altor biserici din Salaj, dimensiunile relativ mici ale interiorului nu au impiedicat realizarea unui decor mural pictat. Neindoielnic, pictura de la Brusturi se incadreaza in repertoriul dezvoltat de Ioan Pop din Românasi, care realizeaza la inceputul secolului al XIX-lea si icoanele imparatesti. Dintr-un foarte dens ansamblu iconografic, multe scene au pierdut fizic din substanta originara; grund si culoare au fost deteriorate ireversibil si pictura de cea mai buna calitate stilistica este spalata in continuare de ploi.
Din ansamblul iconostasului se pot vedea Scena Rastignirii si Registrul Apostolilor, grupati câte doi sub aceiasi arcada. Apostolii, martori ai vietii lui Hristos, au misiunea universala de a duce mai departe mesajul celui care va invia. De aici importanta reprezentarii lor pe iconostas. Pe bolta imagini disparate din viata lui Isus – Spalarea picioarelor, Cina, Ciclul Patimilor alterneaza cu desenul decorului floral exuberant. Pe peretii naosului, sirul de mucenici, iar in pronaos figurile de mucenite si fecioarele intelepte si nebune, accentueaza sacrificiul pentru apararea credintei crestine si se alatura momentului Judecatii cu semnificatia sa, venirea unei lumi noi. Suprafetele nu sunt plate, ci insufletite de volume ce transpun intentii de redare a tridimensionalitatii. Cromatica este dominata de rosu cu nuante de inchis-deschis. Toate calitatile limbajului plastic sunt afirmate cu talentul unei personalitati puternice, exemplificata si in alte biserici, recunoscute ca realizari ale aceluiasi zugrav.