In Salaj doar doua firme au voie sa nu-si achite darile la timp, dar vor avea de platit penalitati grele
O noua masura anticriza emanata de guvernul pedelisto-pesedist s-a dovedit a fi un adevarat esec. La inceputul lunii iulie, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, anunta ca peste 50.000 de firme vor beneficia de amanarea la plata, cu sase luni, a obligatiilor fiscale neachitate la termen. Guvernul a adoptat in acest sens o ordonanta de urgenta care ar fi trebuit sa mai ofere o gura de oxigen firmelor aflate in pragul falimentului. In ordonanta se preciza ca respectivele firme nu vor fi executate silit pentru datoriile la bugetul de stat pe perioada de criza, dar, pentru a putea beneficia de aceste facilitati trebuie ca restul obligatiilor lunare sa fie platite la termen.
Anuntata cu surle si trambite, pe modelul celorlate masuri anticriza, si aceasta ordonanta s-a dovedit a fi la fel de eficienta precum frectia la un picior de lemn. Dincolo de discursurile demagogice si masurile luate dupa ureche, lucrurile in teritoriu stau cu totul diferit.
Doua firme salajene cer amanari pentru aproape trei miliarde
Astfel, la nivelul judetului Salaj, doar trei firme au solicitat sa fie de pasuite la plata obligatiilor catre stat. Iar potrivit declaratiilor obtinute de la purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, Gina Bicazan, din aceste trei doar doua au avut parte de un raspuns pozitiv. ^Cea mai mare suma pentru care s-a cerut amanarea la plata este de 191.216 lei (aproape doua miliarde in lei vechi)^, a precizat Gina Bicazan. Cele doua firme cumuleaza datorii de aproape trei miliarde de lei vechi (296.739 lei).
Pasuire cu penalitati de 36 la suta
Singurul avantaj concret al ordonantei guvernamentale de care pot beneficia firmele rezida in faptul ca statul nu le executa silit pentru a-si plati datoriile in “perioada de gratie” de sase luni.
Cu toate acestea, datoriile catre stat vor fi penalizate, iar potrivit unui raport al Asociatiei Patronatelor din Romania – UGIR- aminarea platii obligatiilor fiscale pentru firmele care au inregistrat datorii este echivalenta cu o creditare a acestora la o dobinda de 36% pe an, in conditiile in care firmele trebuie sa plateasca in continuare penalitati.
<b.Cine poate obtine amanarea platii datoriilor


Pentru a putea deveni beneficiari ai acestei scutiri temporare, firmele nu trebuie sa fi inregistrat obligatii fiscale restante la 30 septembrie 2008, sa-si fi depus toate declaratiile fiscale, sa nu aiba fapte inscrise in cazierul fiscal si sa nu se afle in procedura insolventei.
Amanarile la plata isi pierd valabilitatea in cazul in care contribuabilii nu-si achita, conform legii, obligatiile fiscale cu termen de plata incepand cu data emiterii deciziei. Pe de alta parte, ei au dreptul sa ceara amanarea la plata o singura data intr-un an calendaristic. Potrivit ordonantei de guvern, masura este valabila pana pe 20 decembrie 2009.