Comisia Europeană cere ridicarea MCV pentru România. Potrivit celui mai recent raport întocmit de oficialii europeni, progresele realizate de România în domeniul Justiției sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană, în 2007.
Politicienii s-au grăbit să salute vestea bună venită de la oficialii europeni. Nu putem spune însă, cu sinceritate, că justiția din România este una funcțională și eficientă, în momentul de față. Procesele încă durează ani de zile, fie ele din sfera penală sau civilă, instanțele se plâng de încărcătura prea mare de dosare care-i revine unui judecător și de personal insuficient. Iar lista minusurilor ar putea continua…
“Comisia Europeană a anunțat astăzi că Mecanismul de Cooperare și Verificare poate fi ridicat pentru România. Este o decizie extrem de importantă pentru țara noastră, care a fost monitorizată prin MCV timp de 15 ani, încă de la aderarea la Uniunea Europeană.
Vestea foarte bună pe care o primim astăzi este dovada că România și-a îndeplinit angajamentele asumate la nivel european. Legile Justiției adoptate și promulgate de curând reprezintă una dintre cele mai importante reforme din domeniu din ultimii ani. Ridicarea MCV este un nou pas important pe care îl facem în vederea atingerii obiectivului nostru de țară: aderarea la Spațiul Schengen.
Raportul Comisiei Europene apreciază eforturile și progresele semnificative făcute de România pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia. Decizia de astăzi ne bucură, dar ne și responsabilizează să continuăm în același ritm reformele, pentru a consolida independența justiției și a o menține aliniată la principiile și valorile europene!”, a reacționat premierul Nicolae Ciucă.
“MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele inițiale și cele derivate din acestea au fost îndeplinite de executivul, legislativul și autoritatea judecătorească din țara noastră. Raportul de astăzi este o consecință firească a acestei realități din teren și este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv și corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecința unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări și nici a unui „automatism” la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios și bine organizat, a unei munci duse cu răbdare și migală de către toți cei implicați în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea și cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară. De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaționale, satisfacerea drepturilor fundamentale și a intereselor legitime ale cetățenilor români, pe un plan mai larg, a construcției europene simultan cu promovarea intereselor naționale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni și euro – atlantici. Nicio țară europeană nu își poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naționale și ale cetățenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă și onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă și fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil și doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiției s-a bucurat în acțiunile sale din partea Președintelui României, Premierului, Coaliției de Guvernare, parlamentarilor majorității și reprezentanților Comisiei Europene, precum și Vicepreședintei Comisiei Europene Věra Jourová, cărora le mulțumesc”, a fost mesajul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.
“Faptul că, astăzi, România a primit un raport pozitiv în cadrul MCV, reprezintă o recunoaștere a progreselor și reformelor realizate de către autoritățile române în ceea ce privește consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției.
Este încă un pas important făcut de România spre integrarea europeană deplină, cu toate beneficiile ei pentru cetățenii români.
Am dovedit că suntem parteneri credibili si de încredere, că ne onorăm angajamentele asumate, iar direcția de reformare a statului a fost urmată cu consecvență și în mod profesionist.
Sunt încrezător că nu ne vom opri aici, că aceste eforturi vor fi continuate, iar românii se vor bucura în curând de toate avantajele de liberă circulație de care se bucură în mod egal și ceilalți cetățeni din statele membre ale UE”, a declarat și ministrul de Interne, Lucia Bode.
“Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană și confirmă că actuala coaliție de guvernare este pe drumul corect în ceea ce privește reformele și respectarea tuturor angajamentelor europene.
Demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem și mai aproape de aderarea la Schengen. Acesta este al doilea și cel mai mare obiectiv pentru România!
În pofida unor trompete politice care n-au știut decât să arunce cu noroi în permanență și să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliție de guvernare pentru a duce la bun sfârșit toate aceste lucruri care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România și pentru români”, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.