După prima victorie in instanţă impotriva Volksbank, alte patru unităţi bancare sunt chemate in faţa instanţelor pentru clauze abuzive la contractele de creditare.
La Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj clienţii nemulţumiţi continuă să reclame abuzuri din partea băncilor. „Consumatorii reclamă in continuare clauzele contractuale abuzive. Avem deja un proces caştigat, cel puţin la primul termen, in favoarea CJPC, respectiv a celor 33 de clienţi ai băncii. Banca a depus recurs, dar e o victorie destul de mare pentru noi. Motivarea are aproape 50 de pagini şi sperăm că instanţa de judecată nu va judeca altfel”, ne-a declarat Claudiu Silaghi, comisar şef al CJPC Sălaj. Banca a fost amendată cu suma de 600 de lei, insă pentru clienţi s-a dispus rambursarea unor sume percepute ilegal de la incheierea contractului pană acum.
Şeful CJPC Sălaj ne-a declarat că va inainta instanţelor de judecată incă cinci procese de constatare-contravenţie referitor la clauzele contractuale abuzive la creditele ipotecare la un număr de patru bănci.
Noua lege a creditelor nu se aplică retroactiv
Persoanele care au incheiate contracte de imprumut cu băncile inainte de intrarea in vigoare a Legii 288/2010 nu vor mai beneficia de scutiri de la plata comisioanelor abuzive. Noul act normativ care protejează drepturile consumatorilor de imprumuturi bancare in raport cu băncile prevede o serie de precizări care le oferă cetăţenilor un grad ridicat de protecţie in raporturile cu creditorii şi o mai mare libertate de a alege, spun reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor. „Prevederile OUG 50/2010 se regăsesc in mare parte şi in noua lege, doar că nu se vor aplica contractelor aflate in derulare la data intrării in vigoare. Prevederile se aplică numai contractelor incheiate după data de 2 ianuarie. Actele adiţionale emise in baza OUG 50 răman valabile. Modificarea privind eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată se aplică şi creditelor aflate in derulare la data intrării in vigoare a OUG 50”, ne-a explicat Claudiu Silaghi.
De asemenea, consumatorii care nu au semnat actele adiţionale au dreptul să solicite creditorului anularea respectivului act adiţional, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010. Refuzul actului adiţional are ca efect revenirea la prevederile anterioare ale contractului de credit, cu excepţia, dacă e cazul, a clauzelor privind rambursarea anticipată.
Alte patru bănci date in judecată pentru clauze abuzive
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...