Elevii si cadrele didactice din intreaga tara au fost luati, din nou (!), prin surprindere de Ministerul Educatiei, care i-a pus inca o data (pentru a cata oara in ultimele saptamani?) in fata faptului implinit publicand noile planuri – cadru ce vor fi valabile din toamna acestui an. Planurile cadru sunt documente ce stabilesc numarul de ore alocat intr-o saptamana unei discipline, in functie de profiluri si specializari. Principala modificare adusa de noile planuri cadru este reprezentata de limitarea la 30 a numarului maxim de ore din programul saptamanal al unui elev, in conditiile in care, pana acum, la anumite specializari liceenii ajungeau sa stea la scoala de doua ori mai mult decat un profesor, adica 36 – 37 de ore pe saptamana. Pot face, insa, exceptie de la aceasta limitare clasele de bilingv si cele de mate-info, intensiv informatica.
Daca, la prima vedere, aceasta reducere a numarului de ore pare o veste buna, o analiza mai atenta ne poate conduce spre o alta concluzie. Asta pentru ca orele in minus provin de la discpline precum educatia fizica sau plastica, adica se reduc tocmai orele care asigurau o minima destindere a elevilor pe parcursul unui orar plin de discipline dificile. Dincolo de acest aspect, mai apare si inconvenientul reducerii normelor profesorilor de sport. Dupa cum sesiza si liderul sindical Eusebiu Lehene, reducerea orelor de sport vine simultan cu reintroducerea orelor de la aceasta disciplina in norma invatatorilor (pentru ciclul primar), dupa ce mai bine de doi ani acestea au fost atributul exclusiv al profesorilor de sport. Inca nu s-a facut un calcul referitor la numarul profesorilor care vor fi afectati, in Salaj, de reduceri de post, dar este cert ca vorbim de reduceri de ordinul zecilor. De altfel, a mai apreciat Lehene, „reducerea cu aproximativ 20% a orelor echivaleaza , de fapt, cu o reducere proportionala a personalului, care nu va afecta doar suplinitorii necalificati, asa cum sugereaza ministerul, ci si pe dascalii calificati”.
Noile planuri cadru aduc, insa, si cateva lucruri bune, sesizate noua de catre directoarea Liceului Pedagogic, Laura Crisan. Este vorba, in primul rand, ca se majoreaza ponderea orelor la decizia scolii in orar (in detrimentul celor din trunchiul comun), ceea ce inseamna ca se da o mai mare libertate unitatilor de invatamant si elevilor in stabilirea materiilor de care au nevoie in pregatirea pentru ciclul urmator de invatamant. O alta modificare benefica – cel putin pentru liceul condus de Laura Crisan, este reintroducerea specializarii de invatatori – educatori, dupa trei ani in care nu a fost permisa. Asta inseamna ca, din toamna, Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” ar putea functiona o clasa cu aceasta specializare.