Acestea ar putea fi dublate mai devreme decat voia Guvernul.
Parlamentul este pe punctul de a desfiinta masura Guvernului, printr-un proiect de lege ce este aproape de a fi adoptat.
Potrivit OUG nr. 2/2020, ce a amanat dublarea alocatiilor copiilor, a fost respinsa de senatori, in februarie, printr-un proiect de lege ce va ajunge in curand la votul deputatilor, acolo unde decizia va fi similara.
Si deputatii urmeaza sa respinga masura impusa de Guvern, existand un raport al parlamentarilor deputati din comisii care recomanda plenului Camerei Deputatilor sa voteze in acest fel.
Guvernul poate emite ordonante pentru a reglementa anumite chestiuni, insa conform procedurii legislative din Romania, orice ordonanta a Guvernului trebuie aprobata ulterior de Parlament (in fiecare dintre cele doua Camere – a deputatilor si a senatorilor) pentru a continua sa se aplice.
OUG nr. 2/2020 a amanat dublarea alocatiilor pentru copii (ce era prevazuta in Legea nr. 14/2020), cu sase luni, adica din februarie pana in august 2020.
Astfel, majorarea alocatiei pentru copii se va face de la 150 de lei, cat este in prezent, la 300 de lei. Pentru copiii de pana la doi ani, majorarea alocatiilor va fi de la 300 la 600 de lei.
Daca proiectul de lege aflat acum pe punctul de a iesi din Parlament va ajunge sa se aplice, amanarea dublarii alocatiilor copiilor se va anula. Momentan nu este clar daca Guvernul va trebui sa plateasca alocatii majorate incepand cu luna februarie 2020 sau din luna in care ordonanta cu amanarea va fi abrogata.
Aceasta majorare amanata nu este singura ce vizeaza alocatiile copiilor. Spre sfarsitul anului trecut, a aparut Legea nr. 214/2019, ce stabileste ca, incepand cu 1 ianuarie 2020, alocatiile copiilor se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, ceea ce inseamna ca, in prezent, copiii primesc mai multi bani decat la sfarsitul anului trecut, desi majorarea este modica.
Alocatia de stat pentru copii este acordata in fiecare luna tuturor copiilor, fara discriminare, ca o forma de ocrotire. Alocatia se acorda copiilor pana la varsta de 18 ani, dar daca la implinirea acestei varste ei urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, tinerii primesc in continuare alocatia, pana la terminarea cursurilor.
Proiectul de lege nu se aplica momentan. E nevoie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, sa primeasca semnatura presedintelui tarii si mai apoi sa apara in Monitorul Oficial.
Alocatiile copiilor: S-ar putea dubla inaintea lunii august 2020
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...