iunie 18, 2025

Alocația pentru copii se poate suspenda. Ce condiții impune statul

alocatii-3

Alocația de stat pentru copii, chiar dacă reprezintă în România un drept legal, poate fi suspendată.

În mod normal, alocația de stat se acordă tuturor copiilor din România, de la naștere și până la împlinirea vârstei de 18 ani, informează Stiri pe surse. Mai mult, tinerii care, după 18 ani, își continuă studiile în învățământul liceal sau profesional, primesc în continuare alocație chiar și după majorat.

Suma acordată variază în funcție de vârstă și de anumite condiții speciale. Astfel, copiii cu vârste între 2 și 18 ani primesc lunar 292 de lei.

Pentru copiii sub 2 ani, precum și pentru copiii cu handicap cu vârsta până la 3 ani, suma lunară este de 719 lei. Tot 719 lei lunar primesc și copiii cu handicap cu vârste între 3 și 18 ani, aceasta fiind o măsură menită să ajute familiile care trebuie să suporte cheltuieli suplimentare pentru îngrijirea specială.

Deși alocația este un drept legal, ea nu este necondiționată. Una dintre cele mai frecvente cauze de suspendare este repetenția școlară. Dacă un elev repetă anul școlar, părinții sunt obligați să depună un document medical justificativ. Dacă părinții nu depun un document care să arate că anul școlar este repetat din motive medicale, plata alocației este sistată automat.

Alte situații care pot duce la suspendare sunt încetarea frecventării cursurilor școlare, schimbarea domiciliului, modificarea reprezentantului legal sau nerevendicarea banilor timp de trei luni consecutive. Orice modificare relevantă în situația copilului sau a familiei trebuie notificată autorităților în termen de 15 zile. Ignorarea acestei obligații poate duce la suspendarea alocației fără avertismente suplimentare.

În cazul cel mai nefericit, acela al decesului copilului, alocația este anulată definitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *