Comuna sălăjeană Almașu, cea mai mare ca și suprafață din județ, are în componență satele Almașu (reședința), Băbiu, Cutiș, Jebucu, Mesteacănu, Petrinzel, Sfăraș, Stana și Țăudu. Gal-Mate Istvan (UDMR) este primar al comunei din 3 noiembrie 2020, dată la care și-a preluat mandatul. Edilul nu este străin de primărie, acesta activând timp de 15 ani ca și consilier, fiind de asemenea și președintele Comisiei economice din cadrul Consiliului Local al Primăriei Almașu.
Cu un buget de funcționare de 3.910.000 lei și cu unul aproape dublu pentru dezvoltare -7.820.000 lei, primarul, împreună cu administrația locală, are planuri mari pentru comuna sa.
Gal-Mate Istvan a reușit într-un timp relativ scurt să pună pe picioare și să demareze lucrările pentru nu mai puțin de 9 proiecte vechi, rămase nefinalizate de 3 sau chiar de 8 ani. Amintim aici proiectul integrat prin Măsura 322, vechi de 8 ani de zile, prin care s-au reabilitat și modernizat în totalitate Căminul Cultural din Mesteacănu (dotări, izolare, șapat nou, reconstruire acoperiș, modernizare interior/exterior), s-a realizat baza sportivă de la Almașu (teren de sport/fotbal, s-a construit o clădire multifuncțională – vestiare, sală de fitness, sală pentru sporturi de interior), s-a asfaltat DC 69 Almașu-Petrinzel (7 km) și se mai are în vedere înființarea unui after-school pentru elevii și copiii cu situație dificilă din comună. Lucrările proiectului au ajuns la final și urmează recepția. Valoarea investiției se ridică la 11.977.000 de lei.
Prin PNDL 1, printr-un proiect vechi de 5 ani de zile, s-au demarat lucrările, în noiembrie 2020, la reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale din Almașu (instalație electrică nouă, acoperiș, amenajare centru termic/centrală, montare geamuri/uși de tip termopan, împrejmuiri, amenajări interioare/exterioare). Actuala conducere a plătit către firma care executa lucrările facturile restante ale vechii administrații, în valoare de 400.000 de lei, pentru ca să se poată trece la etapa finală a lucrărilor. Proiectul are o valoare de 1.544.000 lei.
Prin PNDL2, există un alt proiect vechi de 4 ani, la care de asemenea au demarat lucrările la finalul anului trecut. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale din Jebucu. S-au plătit și aici restanțe de 250.000 de lei, iar în iulie, conform preconizărilor, totul va fi gata. Vorbim despre o investiție de 1.083.000 lei.
Cu bani europeni (Măsura 7.2) s-a început în martie modernizarea drumurilor comunale DC64 Stana-Jebucu, DC66 Cutiș-Mesteacănu și străzile comunei Almașu.
“Pentru cei 9 km, așa să vă gândiți, s-a semnat un contract încă din 2018, s-a dat un avans de 1.400.000 în 2019, iar 2 ani de zile nu s-a mișcat nimic, pentru niște avize. În prezent, 40% din lucrări sunt finalizate, iar valoarea este de 5.514.000 lei”, precizează primarul.
Mai există 2 proiecte prin PNDL 2. Primul prevede înființarea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare în Almașu, și a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării în 2017. În prezent se încheie licitația lucrărilor pentru acest proiect, urmând a fi desemnat constructorul. Proiectul are o valoare de 8.522.000 lei. Cel de-al doilea proiect (contract semnat în 2018) are în vedere alimentarea cu apă și construirea unei stații de epurare în Băbiu și Mesteacănu (9.152.000 lei). Și în cadrul acestui proiect, s-a terminat procedura de achiziție a lucrărilor și se va stabili constructorul. La Școala Gimnazială Mesteacănu există un proiect pentru care se întocmește acum documentația tehnică, prin PNDL2, cu o valoare de 590.000 lei.
“Avem o foarte mare problemă cu valoarea devizelor pentru aceste proiecte pentru că, vă dați seama, prețurile s-au schimbat și trebuie să punem bani din bugetul propriu, ca să finalizăm. Și vorbim aici de 4.500.000 de lei” , precizează edilul comunei.
La Almașu, există iluminat public modern, pe fiecare stâlp din comună fiind montat câte un corp de iluminat tip led economic. Investiția a costat 530.000 de lei. S-a achiziționat, de asemenea, un sistem de supraveghere video cu camere, în toată comuna (110.000 lei). A fost cumpărat și un utilaj pentru întreținerea spațiilor verzi ( tuns iarbă/tocător vegetație), în valoare de 50.000 de lei și s-a dotat clădirea Primăriei cu aparatură IT (25.000 lei).
De menționat că primăria Almașu a fost digitalizată, grație unei platforme care permite oamenilor să obțină informații și să depună documente online. S-a achiziționat și un POS, pentru ca locuitorii comunei să poată plăti cu cardul atunci când doresc.
“Am avut o surpriză plăcută să văd că oamenii se descurcă cu platforma și, de asemenea, sunt foarte mândru pentru că Almașu este pe locul 4 în județ când vine vorba despre utilizarea acestor platforme, după Zalău, Jibou și Șimleu Silvaniei”, spune edilul.
În sediul Primăriei s-au efectuat lucrări de amenajări interioare, în valoare de 35.000 lei. Toate aceste investiții s-au executat într-un timp relativ scurt. Acestea au început în noiembrie anul trecut, iar în decembrie au fost deja finalizate, semn că actualul primar al comunei este hotărât să muncească pentru comunitate.
Din bugetul propriu, s-au achiziționat 70 tablete pentru copiii din comună cu posibilități financiare reduse. Investiția a fost în valoare de 50.000 de lei.
S-au demarat lucrările pentru repararea drumurilor comunale și a câtorva drumuri agricole, prin pietruire. Investiția de 130.000 lei se suportă din bugetul propriu. În colaborare cu Consiliul Județean Sălaj, se repară o porțiune de drum de 9 km, între localitățile Mesteacănu și Vânători (DJ108N). Costurile lucrării sunt suportate de administrația județeană, iar primăria pune la dispoziție utilajele.
Pentru cele 16 culte/parohii ale comunei Almașu, administrația locală actuală a alocat suma de 100.000 lei, finanțare nerambursabilă, pentru diferite proiecte de modernizare (construire altar de vară, împrejmuiri, încălzire centrală, reabilitare), acest lucru nemaiîntâlnidu-se la administrațiile anterioare.
Primarul Gal-Mate Istvan are de gând să atragă cât mai multe fonduri pentru proiecte de investiție și dezvoltare, pentru binele celor din comuna sa. În prezent, se lucrează la întocmirea documentației pentru un proiect de reabilitare și modernizare a Dispensarului Comunal ( prin CNI). La Almașu există doctor de familie, iar medicul dentist vine o dată pe săptămână. Din planurile de viitor face parte și construirea unei capele la Almașu, tot prin CNI, care să deservească toate cultele din comună.
“Locuitorii din Almașu să aibă încredere. Eu am ambiție și idei, să fac din comuna noastră o comunitate de top. Știu că se poate și vreau să aduc la cunoștința tuturor că întreaga administrație a Primăriei Comunei Almașu este în slujba cetățeanului și face tot posibilul pentru a crește calitatea vieții și nivelul de trai. Eu mai am o vorbă…singur pot face multe, dar împreună putem face totul. Vă doresc sănătate și numai bine!” încheie primarul.