Tanarul de doar 22 de ani, nevazator, a castigat aurul la Open-ul Germaniei la Judo, la sfarsitul saptamanii trecute. Alexandru a mai cucerit in 2016 titlul de Campion European si a luat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, tot in 2016

rn

Nacut in urma cu 22 de ani in satul Dersida, din comuna Bobota, Alexandru Bologa este unul dintre sportivii care fac ca imnul Romaniei sa fie cantat in cele mai importante sali de sport din lume. Drapelul tricolor s-a ridicat pentru victoriile tanarului salajean nevazator la Rio de Janiero, in Marea Britanie si in Germania. 

rn

Ultimul mare succes al lui Alexandru a fost chiar in acest weekend, cand a obtinut medalia de aur la Open-ul Germaniei la Judo pentru nevazatori, la categoria sub 60 de kilograme.
Alexandru mai are in palmares titlul de campion european castigat in Marea Britanie si medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro.

rn

Alexandru nu mai vede de la varsta de 7 ani

rn

Alexandru Bologa s-a nascut pe 7 noiembrie 1995 in Dersida. “nca din primii ani de viata a avut probleme cu vederea, iar de la varsta de 7 ani a ramas complet nevazator. A iubit insa de mic sportul, iar de la varsta de patru ani face judo. Desi a ramas fara vedere, Alexandru Bologa a ramas un pasionat al judo-ului, iar acest lucru i-a adus si rezultatele pe masura.
A fost descoperit insa abia in clasa a VI-a, pe cand avea 12 ani. Cel care i-a descoperit talentul a fost Sally Lamont, presedintele Comitetului Paralimpic Roman. A fost selectionat in cadrul unui program de judo pentru nevazatori si a inceput sa se pregateasca la Centrul Olimpic din Cluj, alaturi de lotul olimpic feminin de judo al Romaniei. Alexandru a inceput sa se antreneze cot la cot cu ceilaltI sportivi, desi este nevazator.

rn

Antrenorul lotului olimpic din Cluj
spune ca Alexandru vede cu mintea

rn

Florin Bercean, antrenorul coordonator al lotului olimpic de la Cluj, spune ca Alexandru Bologa a apreciat la cei din lot faptul ca este pe picior de egalitate cu orice alt sportiv.
"El nu a asteptat de la noi sa-l toleram, sa-l privim cu mila. Îl teroriza faptul ca cineva se poate gândi cu mila la el, cu compasiune. E un barbat adevarat, el nu vede cu ochii, dar o face cu mintea", îl descrie Bercean, citat de Gazeta Sporturilor.
Gianina Andreica, antrenoare în cadrul lotului de la Cluj, e ca un tutore pentru el, e cea care îi vegheaza fiecare pas. Imediat dupa ce a privit imaginile de la Rio, cu Alex urcând pe a treia treapta a podiumului de premiere, i-au dat lacrimile. "Nu am simtit niciodata un asemenea lucru. Sunt de 20 de ani la lot, dar astfel de emotii nu am mai trait. Si nu pentru felul extraordinar în care el a luptat, cum s-a daruit, ci pentru ca pur si simplu nu puteam sa-mi scot din minte de unde a pornit copilul asta sportul de performanta, prin ce a trecut", povesteste Gianina, citata de Gazeta Sporturilor.

rn

O singura data a fost vazut plangand

rn

Antrenoarea sa spune ca Alex Bologa e un exemplu pentru oricine. "Este foarte usor sa lucrezi cu el. Întelege foate repede si încearca sa vizualizeze ce eu îi transmit. Toata lumea e stupefiata pur si simplu cum un om care nu a vazut judo niciodata poate sa execute si sa faca atât de frumos tehnicile care i se explica.
Gianina Andreica isi aduce aminte ca o singura data, în patru ani, l-a vazut pe Alex plângând. "A fost în momentul în care parintii s-au opus si au vrut sa nu-l mai lase sa faca judo. Mama lui i-a spus ca nu vrea un bataus din copilul ei. El i-a explicat plângând ce înseamna judo si asa a ramas la Cluj", a povestit Gianina Andreica.

rn

Cel mai tanar sportiv la Jocurile Paralimpice

rn

“n urma cu doi ani, pe cand avea 20 de ani, Alex a fost, la Rio de Janeiro, unde s-au desfasurat Jocurile Olimpice si cele Paralimpice, cel mai tânar participant de la categoria 60 de kilograme, dar si singurul sportiv care nu vede absolut deloc.
"Uitati-va la festivitatea de premiere si o sa vedeti reactiile lui! (…) Fericirea de pe fata lui spune totul! La ceilalti sportivi se vede o alta atitudine, a unor sportivi care au vazut judo, care stiu ce înseamna o premiere, spre deosebire de el. Mongolul (n.r. – un alt premiant) chiar îl ajuta sa urce pe podium! De asta meritul lui e si mai mare", a mai spus pentru GSP antrenoarea tanarului.
Alexandru Bologa a devenit in 2016 si campion european la judo. A cucerit medalia de aur la categoria 60 de kilograme de la Campionatul European pentru Nevazatori de la Wolverhampton, din Marea Britanie.
Sportivul român l-a învins în finala pe ibericul Banon Ibanez, când mai era doar un minut si 13 secunde din confruntare, prin ippon. În semifinale, Bologa a trecut de azerul Garayev. Alexandru Bologa a obtinut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio, din 2016, prima din istoria României. Atunci, românul l-a învins pe Henry Borges (Uruguay), dupa nici un minut de lupta.