imagine-articol_12066

 

De indemnizatii lunare majorate vor avea parte, de anul viitor, primarii de municipii, orase si comune, dar si presedintele Consiliului Judetean
Proiectul Legii salarizarii unice a fost inaintat luni Parlamentului. Potrivit declaratiilor facute de premierul Emil Boc, Guvernul ar urma sa isi asume raspunderea, in fata senatorilor si deputatilor, pentru actul normativ, in data 15 septembrie. Conform variantei finale a documentului, ce a fost postat pe pagina de internet a Executivului, presedintele tarii va fi cel mai bine platit bugetar si va incasa lunar echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie.
In varianta convenita de Guvern, coeficientul de la care se raporteaza toate salariile din sistemul bugetar va fi egal cu salariul minim brut pe economie la nivel national, adica 705 lei, incepand de anul viitor, angajatii cu studii superioare urmand sa primeasca echivalentul a cel putin 1,75 salarii minime brute.
In suma de 705 lei nu sunt incluse, insa, toate categoriile de sporuri ce se acorda bugetarilor, actul normativ stipuland ca stimulentele si premiile pot fi acordate in continuare, in limita a maxim 30 la suta din fondul de salarii.
Guvernul are grija de alesii locali
In acest material vom face referire doar la indemnizatiile alesilor locali din Salaj – primar de municipiu, orase, comune si presedinte de Consiliu Judetean – cu mentiunea ca alesii nu beneficiaza de sporuri, veniturile lunare obtinute de ei fiind fixe. Comparand actualele indemnizatii cu proiectul legislativ trimis in parlament, observam ca guvernul are grija de alesii locali, si indiferent de scaunul pe care il ocupa vreme de patru ani, toti vor avea lefurile majorate.
Potrivit Legii salarizarii unice, presedintele Consiliului Judetean Tiberiu Marc, ar urma sa primeasca echi-valentul a 9,75 de salarii minime brute (salariul minim din 2010 va fi de 705 lei) adica 6.873 de lei lunar, cu aproape 300 de lei mai mult decat in momentul de fata. Pe locul II in clasamentul celor mai bine platiti alesi locali din Salaj se afla (si se va afla) primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, care primeste actualmente 4.792 de lei, iar din 2010 va lua de la casierie 5.146 de lei (7,3 salarii minime). De aceeasi leafa se vor bucura de anul viitor si vicepresedintii Consiliului Judetean.
O majorare importanta, de aproximativ 25 la suta, se va observa pe statul de plata al primarilor de orase (Jibou, Simleu, Cehu) ale caror indemnizatii nu depasesc acum 3.000 de lei, dar care vor ajunge la peste 4.000 de lei lunar. Aceeasi crestere procentuala va aduce mai multi bani si prim – edililor de comune, care au acum salarii cuprinse intre 2.500 – 2.900 de lei (in functie de numarul de locuitori al comunei). Din 2010, vor primi, in fiecare luna, retributii de minimum 3.600 de lei.
Legea nu micsoreaza nici un salariu
Dupa cum a anuntat Boc, lefurile bugetarilor care depasesc retributia lunara specificata in lege nu vor fi diminuate, ci doar vor fi „inghetate”. Astfel, personalul bugetar care in prezent castiga peste valoarea salariului din grila isi va pastra acelasi nivel de venituri, urmand ca lefurile mai mici ale angajatilor din sectorul public sa fie ajustate pe parcurs, in functie de coeficientii de ierarhizare propusi.
Salariul minim va fi de 1.100 de lei… in 2015
Potrivit proiectului, Legea unica de salarizare ar urma sa fie aplicata etapizat, astfel ca salariul minim ar putea ajunge la 765 lei in 2011, la 845 lei in 2012, respectiv la 935 lei in 2013. La nivelul anului 2014, salariul de baza ar urma sa creasca la 1.015 lei, iar in 2015 la 1.100 lei.