Curtea Constitutionala a decis ca legea prin care se comasau alegerile locale cu cele parlamentare este neconstitutionala. Alegerile locale ar trebui sa fie organizate in luna iunie a acestui an, iar cele parlamentare in luna noiembrie, potrivit prevederilor actualei legi electorale.
Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat ieri cu referire la sesizarea de neconstitutionalitate a legii de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare. In urma sesizarii USL, depuse pe data de 22 decembrie 2011, Curtea Constitutionala a amanat de doua ori pronuntarea asupra constitutionalitatii comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, ieri decizand ca aceasta masura nu este constitutionala.
Puterea pierde – satisfactie pentru USL
In opinia politicienilor salajeni din opozitie, cei care pierd prin decizia CCR sunt cei de la putere, care ar fi folosit artificiul alegerilor comasate pentru a castiga la parlamentare voturile pe care le aduna primarii si consilierii locali.
Radu Capilnasiu, prese- dintele PNL Salaj si primar al municipiului Zalau, nu a dorit sa comenteze decizia Curtii, insa precizeaza ca aceata i-a adus cu picioarele pe pamant pe cei care doreau ca alegerile sa fie in avantajul lor, adica pe cei de la putere. „Economiile financiare invocate de Guvern sunt nesemnificative fata de ce ar fi insemnat alterarea alegerilor. Si asa sunt multi oameni care nu fac diferenta intre alegerile locale fata de cele parlamentare”, precizeaza Radu Capilnasiu.Totodata, Capilnasiu crede ca ar fi fost o procedura extrem de grea pentru oamenii din sectiile de votare. Din experienta alegerilor trecute, primarul din Zalau spune ca era foarte greu pentru comisiile din sectii sa se descurce cu patru buletine de vot, iar daca se mai adauga doua – pentru deputati si senatori, ar fi fost inuman pentru oameni. „Daca vor economii, sa se faca alegeri la 10 ani ca sa nu se mai cheltuiasca atata”, ii ironizeaza Capilnasiu pe cei de la putere.
„Cred ca decizia de comasare era o decizie fortata si era normal ca CCR sa nu accepte asta”, spune si Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj. Marc crede ca din punct de vedere politic decizia poate fi considerata o punere la punct a puterii si o clarificare a lucrurilor pentru toata lumea.
Guvernul sa plece!
Mult mai vehement se declara senatorul PSD Gheorghe Pop, care spune ca, desi este o decizie corecta, nu se grabeste sa bata CCR-ul pe umar si nici n-o sa-i felicite pe judecatori ca si-au facut, in sfarsit, treaba. „Si-au dat girul de prea multe ori pe abuzurile actualei guvernari. Daca acum, dupa multa vreme, principiile democratice au functionat in sfarsit, trebuie sa ma inclin in primul rand in fata oamenilor care isi striga de doisprezece zile nemultumirea in strada. Inteleg foarte bine durerile lor si vreau sa-i asigur ca opozitia va fi alaturi de ei pana la capat. Actualul Guvern trebuie sa plece! Si-a asumat decizia pe o lege neconstitutionala! Pentru aceasta si pentru toate hotiile nerusinate de pana acum trebuie sa plateasca!”, ne-a declarat senatorul Gheorghe Pop.
Nosa este prudent
Iuliu Nosa, prim-vicepresedinte PSD Salaj, spune ca e pacat ca a aparut ideea unei decizii luate sub presiunea strazii, mai ales ca CCR a dezbatut problema timp de 14 zile, dupa doua amanari consecutive. „Categoric, comasarea alegerilor parlamentare si locale nu reprezinta un act de democratie intr-o tara membra a Uniunii Europene. Astept si asteptam motivarea deciziei, ne-ar parea rau sa constatam inca o data ca o Curte Constitutionala este subordonata politic”, declara cu prudenta deputatul Iuliu Nosa.
Bode: Decizia Curtii nu se comenteaza
In arcul guvernamental, decizia CCR nu pare sa provoace prea multe probleme. „Decizia Curtii nu se comenteaza, ea se respecta”, spune Lucian Bode, presedintele PDL Salaj. Liderul democrat-liberalilor salajeni crede ca alegerile locale vor fi organizate la termen, daca in motivarea Curtii apare foarte clar ca element de neconstitutionalitate amanarea alegerilor locale. In ceea ce priveste opinia ca decizia CCR ar fi fost luata la presiunea strazii, Bode se pronunta impotriva unei astfel de idei. „Decizia Curtii a fost amanata sub presiunea strazii, nu luata”, precizeaza Lucian Bode.
Alegerile comasate ar fi dus Romania in zona democratiilor africane
In aceeasi linie vehementa se inscrie si deputatul liberal Mirel Talos. Decizia Curtii Constitutionale confirma, in opinia deputatului liberal, faptul ca alegerile comasate erau un act politic antidemocratic. „Prin comasare, guvernul Boc, sustinut nemijlocit de UDMR, ar fi aruncat fara ezitare Romania in zona democratiilor africane, cu procese electorale haotice si cu schimbari legislative facute pentru a favoriza puterea in preajma alegerilor. Singura intentie a puterii era aceea de a folosi alesii locali pentru a aduce voturi politice unui partid aflat in degringolada, care pierde in fiecare minut din sprijinul electoral”, se pronunta Talos. Mirel Talos mai spune ca decizia este o satisfactie pentru romanii curajosi care au iesit in strada pentru a protesta impotriva siluirii de catre majoritatea PDL-UDMR-UNPR a sistemului democratic. „Este inca o lovitura data majoritatii si guvernului si inca un motiv pentru domnul Boc sa faca pasul onorabil inapoi, mai ales ca penibilul prim-ministru profesor de drept constitutional a confirmat inca o data incompetenta de care da dovada inclusiv in propria lui profesie. Decizia Curtii Constitutionale, pentru opozitie, nu inseamna insa o slabire a presiunii pe care o exercitam asupra guvernului, ci o crestere a acesteia, singura solutie pentru Romania fiind in continuare alegerile anticipate”, mai spune Talos.
Alegerile comasate au fost declarate neconstitutionale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...