Egiptenii merg astăzi la primele alegeri legislative după inlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, un scrutin care intervine intr-un context de criză. Alegătorii au format cozi la mai multe secţii de vot din Cairo, incă inainte de deschiderea urnelor.
Mişcarea Fraţii Musulmani, forţa politică cel mai bine structurată din ţară, dar mult timp aflată in ilegalitate, a format „Partidul Libertăţii şi Justiţiei”, pentru a participa la acest scrutin, pe care intenţionează să il caştige. Acesta se confruntă cu zeci de partide salafiste (fundamentalişti musulmani), liberale sau de stanga, multe fiind recente şi incă slab implantate.
Numeroşi aleşi ai fostului partid al lui Mubarak, in prezent interzis, işi incearcă norocul ca independenţi sau sub sigla unor noi partide.
După alegerile din Tunisia şi Maroc, Egiptul, ţara cea mai populată din lumea arabă (peste 80 de milioane de locuitori), este a treia care organizează un scrutin major intr-o regiune bulversată de „Primăvara arabă”.
Viitorul Parlament va fi responsabil cu numirea unei comisii care va trebui să redacteze o nouă Constituţie, o etapă decisivă in tranziţia ţării spre democraţie, promisă după revolta populară care a condus la inlăturarea lui Hosni Mubarak.