rn
Ludovic Orban a anuntat, vineri 10 ianuarie 2020, dupa o întâlnire de o ora cu presedintele Klaus Iohannis ca au decis împreuna sa declanseze procedurile pentru organizarea de alegeri anticipate o data cu scrutinul pentru locale ."O spun clar, presedintele României si cu mine am hotarât ca cel mai bine pentru România este sa declansam alegeri anticipate", a spus premierul.
rn
Procedura alegeri anticipate
rn
Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constitutiei, decât în cazul în care doua propuneri de Executiv sunt respinse de catre Parlament în termen de 60 de zile una de cealalta, iar presedintele României solicita celor doua Camere dizolvarea Parlamentului.
rn
Astfel, singura situatie prevazuta de Constitutie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza, potrivit articolului 89 din Constitutie, doar "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare", de catre presedintele României.
rn
Presedintele "poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de învestitura".
rn
Mai precis, alegerile anticipate nu pot fi organizate, nici dupa respingerea în Parlament a doua propuneri de Guvern, decât daca presedintele României solicita expres acest lucru, dupa întrunirea conditiilor constitutionale.
rn
Joaca cu demisia
rn
Cu toate ca a anuntat alegeri anticipate, premierul Ludovic Orban nu a vrut sa spuna, daca demisioneaza de la Palatul Victoria pentru a declansa procedura pentru organizarea acestora. Inainte de inchiderea editei, o parte din presa centrala specula ca pe o bobma a serii de vineri, ca Ludovic Orban va demisiona in foarte scurt timp.
rn
Presedintele Klaus Iohannis a refuzat joi sa dea un raspuns la întrebarea daca l-ar numi tot pe Ludovic Orban în functia de prim-ministru dupa alegerile anticipate. Desi a fost întrebat de mai multe ori despre acest subiect, seful statului, s-a eschivat de la un raspuns clar, el spunând doar ca liderul PNL este în acest moment cea mai buna solutie de premnier.
rn
Alegerile anticipate sunt singura alternativa la impasul politic în care ne aflam, a afirmat liderul PLUS, Dacian Ciolos.
rn
Printre cei mai ferventi sustinatori ai anticipatelor odata cu alegerile locale este europarlamentarul salajean si liderul PLUS Dacian Ciolos."Guvernul Orban nu va reusi sa duca la bun sfârsit nicio reforma consistenta de care România are nevoie pentru ca nu exista o majoritate în Parlament care sa îi ofere sustinere. Anticipatele nu sunt foarte simplu de obtinut, dar din punct de vedere politic nu exista alternativa", a precizat Dacian Ciolos.
rn
"Guvern nu are performanta, iar presedintele Klaus Iohannis vrea sa scape de acesta"
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, ca actualul Guvern nu are performanta, iar pentru ca presedintele Klaus Iohannis sa scape de acesta, declanseaza alegerile anticipate. Ciolacu a spus însa ca astfel de alegeri nu vor avea loc deoarece în România nu exista o criza politica, informeaza News.ro.
rn
Ce zic judecatorii CCR
rn
Decizia anuntata de premierul Ludovic Orban, de organizare a alegerilor anticipate o data cu scrutinul pentru locale, a fost comentata si de fosti judecatori din CCR nu doar de clasa politica.
rn
Astfel, fostul judecator CCR, Petre Lazaroiu, afirma ca organizarea de alegeri anticipate este anticonstitutionala.
rn
"Exista o decizie CCR. Noi am plecat de la recomandarile Comisiei de la Venetia care spune ca e important ca alegatorii sa stie pentru ce voteaza. Este o decizie a CCR ca nu este constitutionala. Ei o vor face, ca nu e prima lege care e încalcata", a declarat Petre Lazaroiu pentru stiripesurse.ro
rn
De alta opinie este însa fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean. Dupa ce a analizat subiectul, Zegrean a afirmat, pentru DCNews.ro:
rn
"Daca se urmeaza procedura constitutionala de demarare a alegerilor anticipate, ele se pot organiza în aceeasi zi cu alegerile locale, sigur. Este o recomandare a Comisiei de la Venetia care spune sa nu se amestece alegerile între ele, dar este doar o recomandare, nu împiedica pe nimeni. De altfel, si în mai anul trecut a fost referendumul organizat în aceeasi zi cu alegerile europarlamentare si nu a facut nimeni scandal".