Puterea propune schimbarea alegerii primarului, adică scrutin intr-un singur tur. Cine ia mai multe voturi in primul tur caştigă primăria.
Parlamentarii Puterii, reprezentand PDL, UDMR şi minorităţile naţionale, au depus la Senat un proiect de lege in vederea schimbării Legii electorale, prin care doresc ca primarii să fie aleşi dintr-un singur tur de scrutin, nu in două ca pană acum. „Avand in vedere actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul naţional şi bugetele locale, şi pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ iniţiat ca alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a preşedinţilor de consiliu judeţean, adică intr-un singur tur de scrutin”, se arată in expunerea de motive a cărui semnatar este şi deputatul sălăjean Iuliu Nosa.
Schimbarea sistemului de vot pentru primari intr-un singur tur nu ar modifica aproape deloc rezultatul final al alegerilor, acesta variind in limita a aproximativ 1 la sută. Rezultatele unei simulări realizate de Institutul pentru Politici Publice (IPP) pe baza rezultatelor oficiale ale alegerilor locale 2008, arată că una dintre consecinţele schimbării sistemului de vot a primarilor ţine de reprezentativitatea rezultatului, primarii caştigători avand un suport electoral cu aproximativ 17 la sută mai mic. Suma voturilor obţinute de primarii aleşi in 2008 proveneau de la 5,78 milioane de persoane. Dacă edilii ar fi fost aleşi intr-un singur tur, suma voturilor pe ţară ar fi fost de 4,77 milioane. „Din perspectiva numărului de mandate la nivel naţional, in ipoteza schimbării sistemului de vot pentru primari, PSD ar fi caştigat in plus 16 mandate primar, faţă de rezultatul din 2008, PDL ar fi caştigat 31 de mandate, PNL ar fi pierdut 21 de mandate, UDMR ar fi caştigat incă opt mandate”, se arată in comunicatul IPP.
Nosa s-a razgandit şi nu mai vrea primar ales in primul tur
Contact de reporterul Graiul Sălajului, Iuliu Nosa spune că schimbarea legii electorale a fost discutată in partid la inceput de mandat, dar in acest moment PSD nu mai doreşte alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin. „Avand in vedere timpul scurs de la semnarea iniţiativei legislative şi ceea ce se intamplă acum, dacă un primar nu obţine jumătate plus unul din voturi nu are reprezentativitatea şi responsabilitatea unui om ales”, a explicat deputatul motivul pentru care s-a razgandit.
UDMR este avantajată de acest sistem
Această măsură de schimbare a sistemului electoral ar avantaja in special UDMR-ul. Maghiarii sălăjeni au pierdut mai multe primării in turul II de scrutin, prin mobilizarea populaţiei de naţionalitate romană, cazul cel mai recent fiind chiar Almaşu, unde Uniuniea a avut primar din 1992 şi pană acum cateva săptămani, cand alegerile parţiale au fost caştigate de către PNL. Totuşi, bătălia politică din 2012 se anunţă extrem de interesantă, după ce PNL şi PSD s-au aliat şi este posibil să trimită in luptă candidaţi comuni acolo unde organizaţiile locale cad de acord.