La nivelul judetului Salaj se constata o crestere a consumului de alcool si, implicit, a cazurilor de imbolnaviri determinate de acesta. Specialistii pun fenomenul si pe seama crizei, pierderea locului de munca fiind adesea un motiv pentru multi sa-si inece amarul in bautura.
Tot mai multi salajeni cad in patima betiei si ajung la spital cu complicatii din ce in ce mai grave ale consumului de alcool.
De vina este criza, care i-a lasat fara locuri de munca, dar si faptul ca aproape fiecare salajean are in casa ori in pivnita macar o damigeana cu alcool, daca nu butoaie intregi.
Peste o mie de salajeni au fost internati in 2009 in sectia de psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, singura sectie de specialitate functionala la nivel de judet. Numarul, desi mare, nu este reprezentativ pentru adevarata incidenta a acestor afectiuni in randul salajenilor – este de parere doctorul Marin Ciobanu, seful sectiei, care pune vina pe reticenta bolnavilor de a se adresa medicului psihiatru, de frica sa nu fie catalogat de cunoscuti drept „nebun”.
Cei mai numerosi „abonati” ai sectiei sunt alcoolicii (preponderent barbati) care reprezinta aproximativ 75 la suta din totalul cazurilor tratate aici. Mare parte dintre acestia nu vin de buna voie, ci sunt adusi de politisti, in urma unor scandaluri in care ei, bine ametiti de bautura, sunt principalii protagonisti. „Politistii ii iau de pe strada, ii duc la Unitatea de Primire a Urgentelor, iar cei de acolo sunt obligati sa ii trimita la noi. Dupa ce ii ajutam sa treaca peste sevraj, ei pleaca linistiti de unde au venit, fara sa fie trasi la raspundere de nimeni”, ne-a explicat dr. Ciobanu, precizand ca tratamenul alcoolicilor costa statul roman 200 de lei pe zi de internare, bani care in mod normal si mai ales in actualele conditii bugetare, ar trebui platiti de pacient (care nu este bolnav, ci doar betiv).
Alcool de proasta calitate
Seful sectiei de psihiatrie sustine ca in ultima perioada se remarca o crestere a consumului de alcool la nivel de judet, pusa de el pe seama crizei economice ce a facut ca tot mai multi salajeni sa-si piada locul de munca. In paralel cu aceasta crestere a consumului, dr.Ciobanu remarca si o scadere a calitatii alcoolului (in special a celui produs in propria gospodarie, „clonat” pentru a fi mai mult), ceea ce face ca in ultima perioada majoritatea alcoolicilor sa sufere de afectiuni hepatice. Alcoolismul se complica in ultima perioada si cu crize asemanatoare celor de epilepsie. „Daca inainte citeam doar in carti despre astfel de crize, acum tot la al doilea sau la al treilea caz apar crize convulsive tonico – cronice”, a precizat specialistul.
In privinta rezultatului tratamentului impotriva alcoolismului, dr. Ciobanu a declarat ca acesta poate avea succes numai daca se apeleaza la ajutor de specialitate relativ la inceputul consumului, adica in primii zece ani. Daca tratamentul se face dupa 20, 30 sau 40 de ani de alcoolism, pacientul se va intoarce, foarte probabil si in cel mai scurt timp, la vechile obiceiuri. Succesul trata-mentului mai depinde – potrivit doctorului – si de existenta unui loc de munca (unde consumul de alcool i-ar fi obstuctionat), dar si de ameliorarea comunicarii intrafamiliale, care, de cele mai multe ori in astfel de cazuri, de rupe.
Femeile, mai predispuse la afectiuni psihiatrice
Daca la alcoolism, barbatii detin ponderea, in privinta afectiunilor pur psihiatrice, in Salaj cea mai mare parte dintre pacienti sunt femei. Dr. Ciobanu explica aceasta stare de lucruri prin faptul ca ^femeile au prea multe sarcini sociale si, in plus, ele sunt mult mai afective, traiesc mult mai intens dramele familiei. De aici, tulburari depresive si anxioase^. Potrivit datelor statistice, 417 salajence au fost tratate in 2009 de afectiuni psihiatrice.
Alcoolul, prea disponibil
Aproape fiecare gospodarie din mediul rural produce anual sute de litri de vin si tuica, facand din judetul nostru unul fruntas pe tara la acest capitol. Potrivit datelor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj, in ultima statistica realizata Salajul figureaza cu o productie anuala de vin de zece milioane de litri, plus alte trei milioane de litri de tuica.
Alcoolismul – boala grea in Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...