Ceea ce s-a dorit un gest de sustinere sociala s-a transformat intr-o bataie de joc pentru zecile de mii de salajeni care ar trebui sa primesca ajutorul de la stat pentru incalzirea pe perioada iernii. Salajenii nevoiasi primesc abia acum banii pe noiembrie.
Primarii din judet spun ca sunt pusi intr-o situatie ingrata fata de populatie, oamenii fiind pusi pe drumuri pentru sume derizorii primite cu mare intarziere.
Acordarea subventiilor de la stat pentru ajutorul de incalzire persoanelor cu venituri foarte mici desi s-a dorit a fi un gest de sustinere sociala, s-a transformat in batjocura. Pentru ca asa cum se intampla in mai toate primariile salajene, la aceasta data oamenii primesc sumele aferente lunii noiembrie. Sandu Bercean, presedintele Asociatiei Comunelor din Salaj si primar al comunei Mesesenii de Jos, spune ca „Guvernul isi bate joc de acesti amarati, pentru care aloca banii cuveniti cu trei luni in urma abia acum, in loc sa le fi dat toti banii cuveniti pe cinci luni de iarna intr-o singura transa. Si pe deasupra, ii aducem pe oameni, de la cinci sau zece kilomentri departare pentru ca sa le dam nu mai mult de zece lei, exact cat platesc la ocazie sa vina in centrul de comuna”. In comuna Cristolt, sunt 390 de beneficiari ai acestui ajutor. Primarul Ioan Cheseli este de parere ca „decat sa se dea asa, mai ales ca tot ne plangem ca este criza, mai bine nu s-ar da deloc. Poate ar fi mai bine ca pentru sezonul urmator banii sa se dea in martie, pentru ca oamenii sa poata din timp ca-si procure lemnele”. La Maeriste, din cele aflate de la prim-edilul Vasile Lazar, „oamenii sunt foarte nemultumiti. Sunt convins ca daca erau posibilitati acest aspect se rezolva ca in anii trecuti. Noi am trimis casierul de la primarie acasa la oameni, pe sate, pentru a nu purta oamenii pe drumuri”. Cel mai suparat s-a aratat primarul comunei Ileanda, Petru Satmari, unde sunt 333 beneficiari ai subventiei pentru lemne si gaz si 130 pentru incalzire prin Legea 416. Domnia sa sustine ca „logica lucrurilor si randuiala administrativa presupuna ca suma ar trebui sa vina in timp util. Altfel banii nu au efect, oamenii nu pot sa-si procure din timp lemne. Noi nu numai ca nu le dam acesti bani la timp, ii dam si cu intarziere si alternativ. O astfel de solutie nu este legala. Admitem ca nu sunt bani, ca este criza. Dar atunci cum de pot fi gasite fonduri pentru ajutoarele de la Legea 416? De ce cetatenii de rand sa beneficieze de bani cand se termina iarna iar cei care nu au venituri si nu sunt contribuabili primesc banii la timp? Daca nu sunt bani, atunci sa nu dam la nimeni. Nu sunt de acord ca pentru a-i integra pe unii ii dezavantajam pe altii. Matematic vorbind, banii pentru cei de la Legea 416 provind din impozitele pensionarilor, batranilor. Ar fi fost mai bine ca statul sa le gaseasca de lucru celor de la Legea 416, pentru ca intre ei sunt foarte multi tineri de 18, 23 de ani si nu cotizeaza cu nimic la bugetul local. Dar pe guvernantii nostri nu ii intereseaza. Nu ne con-sulta, nu ne ajuta. Au nevoie de noi doar in campanie. Problemele insa se sparg in capul nostru, al primarilor. Cei care ne-au votat, au facut-o pentru ca ne cunosc, pentru ca au avut incredere in noi. Iar noi, acum ajungem sa le inselam asteptarile, nu din vina noastra, neputandu-le rezolva proble-mele. Si in tot acest timp, cei de sus se spala pe maini de noi”.
Peste 43.700 de familii primesc ajutor de incalzire
Ajutorul pentru incalzirea cu gaze a fost solicitat, potrivit lui Emil Cenan, jurist in cadrul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Salaj, de catre 8.411 familii sau persoane singure, suma necesara pentru plata acestora fiind de 699.625 de lei pentru o luna. De asemenea, ajutorul pentru incalzirea cu lemne il primesc 35.318 beneficiari, pentru care statul trebuie sa deconteze 1.279.961 de lei lunar.
Dintre cei care se incalzesc cu gaze, cei mai multi beneficiari ai ajutorului sunt la Zalau – 6.576, apoi la Jibou – 624, la Simleu fiind 449. In municipiu mai sunt inca 337 de locuinte care sunt incalzite cu energie termica de la Uzina Electrica si care primesc ajutoare.
La Simleu Silvaniei sunt cei mai multi beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea cu lemne – 1.732, alti 1.497 de beneficiari sunt in comuna Crasna, 1.281 in Sarmasag, iar la Cehu Silvaniei 1.101. Din aceasta iarna in cazul ajutorului pentru incalzirea cu lemne nu se mai acorda toti banii o data la inceputul sezonului, cum se proceda in anii trecuti, ci lunar.
Ajutoarele de incalzire, o batjocura
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...