Guvernul va ajusta prețurile pentru proiectele cu finanțare din bani europeni. Este vorba despre proiectele de infrastructură pe componenta de transport, apă, canalizare și de deșeuri.

Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, liberalul Marcel Boloș, după ședința Executivului de miercuri, 13 iulie.

“Creșterile de prețuri la utilități și la materiale nu numai că au venit cu riscuri majore, dar au dus și la blocarea unor proiecte importante. Vă dau câteva exemple de astfel de creșteri ce au avut loc în ultimul an, care au pus lacătul pe multe șantiere din țară: prețul gazelor naturale – de la 14,7 euro/MWh la 79 euro/MWh , adică o creștere de 535 %; prețul la energie electrică – de la 54,7 euro/MWh la 368,1 euro/MWh, adică o creștere de 670%.

Situația nu este mai fericită nici la prețul materialelor de construcții, unde avem: prețul oțelului – de la 4.400 lei/tonă la 5.700 lei/tonă; prețul bitumului – de la 2.250 lei/tonă la 3.200 lei/tonă”, a explicat ministrul.

Marcel Boloș spune că măsura adoptată va avea un efect pozitiv asupra proiectelor de infrastructură în derulare, cu o valoare de 13 miliarde de euro.

“În acest context, eram obligați să adoptăm o măsură prin care sprijinim acest sector. Așa că, implementăm un mecanism adaptat, pentru a derula proiectele de infrastructură în bune condiții. Acest nou mecanism va lua în considerare prețul la 10 prețuri la materiale/manoperă pentru care Institutul Național de Statistică va urmări evoluția, astfel încât ajustările de preț să urmărească componentele de cost în proiectele de infrastructură ce se derluează în șantiere.

Aceste ajustări vor determina creșteri la situațiile de lucrări depuse spre decontare cuprinse între 40-50%. Vorbim de un impact asupra a 7.000 de șantiere aflate în derulare, ce au o valoare a contractelor de finanțare de 13 miliarde de euro”, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor europene.

Marcel Boloș a vorbit și despre descentralizarea proiectelor cu fonduri europene, primăriile având posibilitatea să implementeze, astfel, mai multe investiții.

“O altă măsură adoptată astăzi este menită să asigure eliminarea blocajelor în derularea proiectelor de apă și apă uzată finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (#POIM), în condițiile în care Acordul de parteneriat prin care se stabilesc programele operaționale pentru perioada 2021 – 2027 urmează să fie semnat. În acest moment, valoarea proiectelor de apă și apă uzată aflate într-un stadiu avansat de pregătire este de 2,3 miliarde de euro, fiind necesară asigurarea sursei de finanțare pentru inițierea demersurilor în domeniul achizițiilor sectoriale, până la aprobarea Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD). Am creat astfel cadrul legal pentru tranziţia de la finanţarea proiectelor prin POIM la finanţarea proiectelor prin PODD. Acum, asigurăm continuitatea implementării proiectelor aflate în pregătire în actuala perioadă de programare, dar care vor fi finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2021- 2027.

Mai mult, proiectele de infrastructură de apă, apă uzată care erau implementate de către operatorii regionali de apă, se pot implementa de acum înainte și de către primării, respectiv primăriile care sunt cuprinse în asociațiile de dezvoltare intercomunitară și fac parte din categoria de beneficiari.

Așa cum s-a aprobat descentralizarea pentru proiectele de infrastructură de transport, după același model, continuăm proesul de descentralizare ca o măsură de reformă a implementării și a absorbţiei de fonduri europene. Sperăm ca ritmul de implementare a acestor proiecte de infrastructură să fie unul mai dinamic, încât populația beneficiară și primăriile beneficiare să poată să asigure standarde de locuire și de calitate a vieții mult mai bune.

Nu aș fi putut să vă dau aceste vești fără eforturile extraordinare ale colegilor mei din aparatul Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, care au stat zile la rând până târziu în noapte pentru ca aceste probleme, care amenințau dezvoltarea României Viitorului, să își găsească rezolvarea”, a adăugat Marcel Boloș.