AJOFM Salaj ajuta tinerii marginalizati sa fie incadrati in campul muncii

imagine-articol0_52153

 

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj reaminteste angajatorilor ca pot beneficia de subventii pentru locurile de munca ocupate de tinerii supusi riscului marginalizarii sociale, conform prevederilor Legii nr.76/2002 actualizata.
Tanarul cu risc de marginalizare sociala este persoana cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ani, care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a fi somer, se inregistreaza la agentie si se incadreaza in una din urmatoarele categorii: se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem; are dizabilitati; nu are familie sau a carui familie nu ii poate asigura intretinerea; are copii in intretinere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate; este victima a traficului de persoane.
Agentia de ocupare a fortei de munca realizeaza un acompaniament social personalizat pentru tinerii cu risc de marginalizare sociala in baza unui contract de solidaritate. Aceste persoane beneficiaza in mod gratuit de informare si consiliere profesionala, de mediere a muncii, precum si de plasare in munca la un angajator a carui oferta de loc de munca a fost selectata ca fiind corespunzatoare pregatirii profesionale.
Contractul de solidaritate se incheie intre tanarul beneficiar si AJOFM Salaj pe o durata de pana la 3 ani, dar nu mai putin de un an, in conditiile in care, la data incheierii contractului de solidaritate, tanarul nu a implinit varsta de 26 de ani. Durata contractului de solidaritate, cu exceptia situatiei in care tanarul a implinit varsta de 25 ani, nu poate depasi data la care tanarul implineste varsta de 26 ani. In situatia tinerilor care au implinit varsta de 25 de ani, dar nu au implinit varsta de 26 de ani, contractul de solidaritate se incheie pe o perioada de 1 an. stop_coloana
Angajatorii beneficiaza lunar din Bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii, dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca.
Daca la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat contractul de solidaritate angajatorul de insertie mentine raportul de munca cu tanarul care a fost incadrat, atunci beneficiaza lunar, conform prevederilor legale, pentru aceasta persoana, de o suma in cuantum de 50 la suta din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul ar fi primit-o daca raporturile de munca ar fi incetat la acea data din motive neimputabile persoanei; aceasta suma se acorda angajatorului pe perioada mentinerii raporturilor de munca, dar nu mai mult de 2 ani.
in Programul de Ocuparea a Fortei de Munca pentru anul 2016 au fost propuse realizarea a 5 contracte de solidaritate cu angajatori de insertie, pana la aceasta data s-au realizat 3, beneficiarii fiind trei tineri someri din aceasta categorie de persoane defavorizata.