Ți-ai făcut asigurare de viață și stai liniștit că, dacă se întâmplă ceva cu tine, va fi în regulă pentru familia ta? Ar fi bine să recitești condițiile de asigurare, pentru că s-ar putea să ai surprize. Mai ales în această perioadă pandemică, pe care nu ai avut cum s-o prevezi nici tu, nici companiile de asigurări. Și s-ar putea să găsești chiar sub semnătura ta că polița nu acoperă riscurile de Covid-19.
Ghinion, Covid-19 nu e motiv de despăgubire
Familiile celor care au credite la bănci și au decedat de Covid-19 s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută când apelează la asigurarea de viață a decedatului. Un avocat avertizează că, prin simplul fapt că s-a decretat pandemie de Covid-19, unii asiguratori refuză să plătească despăgubirile de deces, dacă pe certificatul de deces e trecut ca și cauză Covid-19.
”Orice persoană din țara asta, dacă are vreun membru al familiei cu credit la bancă, cu o datorie pe undeva, și au avut o asigurare de viață pentru situația în care ar fi decedat, nu vor fi despăgubiți în ipoteza în care ar contracta COVID și din pricina acestui virus ar muri. Lucrurile acestea pot fi rezolvate într-un singur mod. Moral și normal, legal, în același timp, ar fi trebuit că Guvernul, în momentul în care a decretat această stare de pandemie și în România, să aibă în vedere și situațiile acestea. Și pe partea cealaltă, dacă aceste clauze, pentru că noi vorbim de ani de zile de clauzele abuzive, nu au fost explicate celor care au făcut asigurări de viață, s-ar putea că cei care au asemenea clauze contractuale să le denunțe în instanța de judecată”, a explicat avocatul Adrian Cuculis presei centrale.
Avocatul a precizat că toți asigurătorii au implementat această clauză contractuală, iar ei se vor folosi de ea, prin care nu vor despăgubi absolut nimic, din punct de vedere pecuniar, dacă a fost decretată pandemie în România. ”Iar clauza contractuală poate fi denunțată exclusiv în instanță”, a subliniat Cuculis.
Asigurare contra Covid, dar nu de deces
La o scurtă navigare pe internet căutând asigurare pentru Covid, am observat că sunt disponibile diferite variante de polițe care te protejează cumva de efectele pandemiei. De exemplu, dacă contractezi o vacanță si nu mai poți merge pe motiv de Covid, dacă te infectezi în străinătate și ai nevoie de tratament, dacă îți pierzi locul de muncă și nu mai poți plăti ratele – asiguratorul preia parțial responsabilitatea acestora. Însă sunt foarte puține informații disponibile cu privire la polițele de asigurare de viață deja semnate și acoperirea lor în caz de deces din cauza Covid-19.
De aceea este interesantă, de exemplu, reclama făcută de compania Grawe cu privire la asigurarea de sănătate în relație directă cu Covid-19.
”#verificapolita. Caută în polița ta: asigurare mixtă de viață, asigurare de deces, asigurare suplimentară de deces, asigurare de spitalizare din orice cauză” apoi, sfatul următor al Grawe este ”#nuamacoperire. Nu ai acoperire pentru deces? Adaugă asigurarea suplimentară pentru deces sau încheie un contract nou de asigurare”.
Este un altfel de a recunoaște de către asiguratori că există o problemă cu privire la polițele de viață existente și că beneficiarul de bună credință, care a semnat și plătește asigurarea, habar nu are că nu are acoperire în caz de deces pe motiv de Covid-19. Așadar, poate ar trebui să urmăm sfatul acestui asigurator și să verificăm polițele de care beneficiem, mai ales paragrafele cu litere mici. S-ar putea să descoperim că acolo sunt clauze de excludere de genul pandemiei.
Unii clienți sunt mai norocoși
Probabil pe fondul neliniștilor provocate de lipsa de acoperire a poliței de viață cu privire la Covid-19, unele societăți de asigurări au anunțat în plină pandemie că vor acoperi “în mod excepțional riscurile provocate de Covid-19″ pentru clienții lor asigurați prin mai multe tipuri de polițe, recunoscând că ”în general, epidemiile sau pandemiile reprezintă excluderi în termenii și condițiile unui contract de asigurări”.
Este un exemplu fericit pentru clienții acestor societăți de asigurare, însă cel mai sigur este să îți verifici asigurarea de viață și să vezi dacă ești vulnerabil în fața unei asemenea posibilități. Altfel, riști să ”te trezești” și mort, și cu polița făcută degeaba.