Persoanele care deruleaza activitati agricole, zilierii si cei care au venituri din chirii se pot asigura, in sistemul de somaj. In acest sens Guvernul Romaniei a emis Hotararea nr.119/2014, publicata in Monitorul Oficial din 20 martie.
Se pot asigura in sistemul de somaj, in mod optional, persoane fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, respectiv intreprinderile individuale sau familiale. Ca noutate, se pot asigura, daca doresc, si persoanele care efectueaza activitati agricole, activitati ocazonale in calitate de zilieri sau persoanele ce realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor. Tot ca element de noutate, sotul sau sotia ti-tularului intreprinderii individuale sau persoane fizice autorizate pot sa se asigure in sistemul de somaj. Aceste persoane, daca doresc (este un drept si nu o obligatie) asigurare pentru somaj, ea se va asigura prin semnarea unui contract de asigurare. Actul normativ maistop_coloanamodifica si formularele documentelor depuse la AJOFM, cand se inca-dreaza in munca someri ce beneficiaza de o subventie sau formatul adeverintelor ce atesta stagiul de cotizare pentru o persoana ce va beneficia de indemnizatia de somaj. La incetarea raporturilor de munca, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta prin care sa rezulte veniturile contributiilor pentru somaj, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni lucrate.
Agricultorii si zilierii se pot asigura in sistemul de somaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...