Datele centralizate ale Directiei Agricole Salaj arata ca productia de porumb a crescut de la 1.800 de kilograme la hectar in 2012 la 3.300 de kilograme la hectar anul acesta. Si suprafata cultivata a fost mai mare in 2013 (23.200 de hectare) fata de anul anterior (21.400) de hectare. La grau si secara, cultivate pe 5.750 de hectare s-a obtinut o productie medie de 3.150 de kilograme la hectar. O productie buna s-a inregistrat si la floarea soarelui, cantitatea recoltata de pe tarlalele Salajului a crescut de la 1700 de kilograme la hectar la 2.300 de kilograme la hectar.
Potrivit lui Valentin Duca, directorul Directiei Agricole Salaj, productiile agricole bune au dus, insa, la o scadere a pretului de vanzare. „A fost un an mai bun la productie, dar la preturile de valorificare mai slab”, constata Duca.
Constatarile directorului Directiei Agricole Judetene le-au simtit pe pielea lor agricultorii salajeni. Din cauza preturilor mici la cereale (0,50 bani kilogramul de grau, 0,50 bani kilogramul de porumb) agricultorii au avut pierderi mari si multi au fost nevoiti sa apeleze la ajutorul creditelor. Asta in contextul in care in judetul Salaj nu exista spatii de depozitare a cerealelor. Si cand te gandesti ca pe vremuri, cand era mai rau, in judet functionau douasprezece baze de receptie a cerealelor. Dar sa revenim la „oile” noastre „Suntem epuizati financiar. Am inceput sa apelam la credite bancare cu dobanzi destul de mari, in ciuda faptului ca anul a fost unul bun din punct de vedere al productiei. Financiar, pentru multi dintre noi, dintre agricultori, a fost un dezastru”, a spus Katona Albert din Camar, care are in folosinta peste 200 de hectare de teren agricol.
S-au scumpit si semintele
Agricultorii salajeni mai spun ca anul acesta furnizorii de seminte au majorat pretul cu 15 la suta. „Guvernul trebuie sa intervina mai mult in sprijinul fermierilor pentru a ne putea dezvolta in continuare infrastructura pe care o avem si pentru a ne putea consolida afacerea”, a spus Ionut Ardelean, un tanar fermier din Ilisua, comuna Sarmasag. Agricultorii din judet nici nu vor sa se gandeasca ce s-ar putea intampla daca vor avea un an secetos si productia va fi slaba. Una peste alta, paradoxul s-a petrecut: agricultorii din Salaj, si nu numai, sunt saraciti de recolte bogate.