Agricultorii din multe zone ale Salajului sunt la cheremul turmelor de mistreți

imagine-articol0_49140

 

Pentru ca nu au gasit înțelegere și soluții pentru necazul lor la autoritați, la redacția ziarului nostru au venit ieri doi agricultori – Vasile Ola și Mihai Cosma, din satul Cosniciu de Jos – sa ne spuna cum turmele de mistreți din zona distrug covorul vegetal al pașunii comunale în cautare de hrana. 

„Pagubele sunt mari; râmatorii ara pur și simplu pașunea, iar noi suntem obligați sa o grapam, ceea ce presupune cheltuieli în plus, dar și reducerea masei vegetale”, spun oamenii. Și mai spun ca mistreți au culcuș în padurea dinspre satul Cerîșa, dar circula pe tot hotarul pâna la Marca.
Se pare ca scurma cu râtul dupa râme, larve de carabuș, radacini, ba le plac și bulbii de brândușa. E perioada în care mistreții sunt foarte înfometați, fiindca nu gasesc culturi pe câmp, cu excepția paioaselor semanate din toamna, pe care adesea le distrug.
Profesorul Nicolae Pop din Cosniciu de Jos ne spune și el ca vara și toamna mistreții ataca culturile agricole, când spicul și cucuruzul sunt în lapte, iarna distrug gradinile și pașunile. „n hotarul satului Cosniciu de Jos și în hotarului satului Marca, în locurile numite Gozu de Zauan, Ciunta, Șes, țaranii nici nu mai cultiva terenurile din cauza atacului mistreților.

Pagubele se repeta în fiecare an

Pop ne spune ca anul trecut a chemat la fața locului o comisie de specialitate. Și probabil o va chema și în acest an. Au venit reprezentanți din partea Mediului, ai Direcției Agricole, ai Inspectoratului Silvic și de Vânatoare (astazi Garda Forestiera), au constatat pagubele produse de mistreți, au întocmit procese verbale și au promis ca le vor trimite Ministerului Mediului pentru despagubiri. De ce la Mediu? Pentru ca acest minister are în subordine fondurile de vânatoare. Nicolae Pop spune cu mâna pe inima ca nici pâna în ziua de azi oamenii n-au primit nici un leuț drept despagubire.
„Trist este ca situația cu pagubele produse de mistreți se repeta în fiecare an, dar de atacat pașunile ca în anul acesta n-a fost niciodata. Probabil ca numarul mistreților a crescut mult și hrana nu este îndestulatoare”, spune Pop. stop_coloana

Constatari și… atât

Reprezentantul fostului Inspectorat Sivic și de Vânatoare Salaj, Florin Barbulovici, cel care are în evidența mistreții… județului, spune ca a auzit de pagubele produse de mistreți la Cosniciu de Jos, dar în scris nu s-a primit nici o sesizare. Despre distrugerea culturilor de catre mistreți s-au primit sesizari ale cetațenilor din Pericei, Someș Odorhei, Lozna, Bobota, Ip, Creaca.
La fața locului au fost comisii, au constatat pagubele, au întocmit procese verbale, dar Barbulovici nu știe sa fi primit despagubiri nici un cetațean.

Legea este stufoasa

Stelian Mureșan, secretarul Asociației Județene de Vânatoare și Pescuit Sportiv Salaj, spune ca mistreții se pot vâna doar cu autorizație, în perioada dstinata acestei activitați, și ca este interzis vânatul lor indiferent de pagubele produse. Legea privind vânatul este stufoasa și nu prevede despagubiri.
„Cetațenii trebuie sa-și pazeasca culturile, sa le îngradeasca, sa faca foc pe timpul nopții la hotar”, a recomandat Mureșan. Cât despre fondul de vânatoare din zona Marca, Cosniciu, acesta este unul privat, bombastic denumit „Silvania Ardeleneasca”, care îl are printre asociați și pe Dumitru Blaga, fost consilier județean.

Sunt mulți mistreții

Problema atacului animalelor salbatice asupra culturilor și a turmelor de animale domestice este în analiza la Parlament și la Ministerul Mediului. Crescatorii de oi și capre cer modificarea Legii vânatorii, în sensul ca asociațiile de vânatoare sa fie restricționate, iar mistreții sa fie determinați sa stea în paduri. Fermierii își pazesc culturile și pașunile, dar de atacul turmelor uriașe de mistreți nu au cum sa le fereasca.