Agricultorii apelează la credite bancare pentru a ieși din iarnă

Mai bine de jumatate din fermieri nu au primit subvențiile pentru agricultura pe anul 2015. În județul nostru, potrivit lui Calin Perneș, director executiv al APIA Salaj, în jur de 12.000 de agricultori din 24.000, câți au depus cereri, nu au primit sprijinul pe suprafața. Iar alți 1.200 nu au primit subvenția pentru animale.
Directorul general al APIA spunea în urma cu o saptamâna ca plațile pentru subvenții agricole de orice natura (suprafața, zone defavorizate, zootehnie, agromediu) se vor putea face abia prin luna mai a acestui an, când de fapt ultimul termen pentru plați este 30 iunie. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vine sa mai îndulceasca situația și promite ca prin luna aprilie vor putea demara plațile.
Agricultorii sunt neîncrezatori (promisiuni au fost cu carul) și tot mai mulți apeleaza la credite bancare, prin adeverințe de credit de la APIA, acum în miez de iarna, pentru a putea ieși la colțul ierbii.
Cum se ia credit cu adeverința de la APIA
Începând cu data de 2 ianuarie, se elibereaza adeverințe de credit și pentru fermierii care au de primit subvenții pentru agromediu și zone defavorizate pe anul 2015.
Potrivit datelor APIA, fermierii pot lua credite pe adeverințe de la zece banci cu care Agenția a încheiat pâna acum convenții: BCR, Pireus Bank, Bancpost, Banca Transilvania, BRD, CEC Bank, Exim Bank, OTP Bank, UniCredit, Veneto Banca.
Fermierul va merge la una dintre aceste banci și va obține un formular cu care trebuie sa se prezinte la centrul APIA stop_coloana la care și-a depus cererea de sprijin. Cu adeverința eliberata de APIA la solicitarea fermierului, se confirma suprafața determinata la plata, ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata pentru schema de plata unica pe suprafața și ca îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite. Cu aceasta adeverința, fermierul se va prezenta din nou la banca pentru aprobarea creditului.
Valoarea creditului poate ajunge la maxim 80 la suta din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA. Bancile acorda conform reglemetarilor lor interne credite în lei, însa dobânda finala nu poate depași 4 la suta, iar comisioanele aferente creditului trebuie sa fie în limita de 1 la suta.
Fermierii care au depus cereri pentru subvenții pe suprafața, agromediu zone defavorizate, animale (bovine, ovine, caprine) pentru anul 2015 și nu au primit sumele cuvenite pot obține credite bancare prin adeverințe de credit de la APIA.
Directorul Calin Perneș spunea ca tot mai mulți fermieri, comparativ cu anii anteriori, apeleaza la astfel de credite. Și-l credem, pentru ca acum în plina iarna agricultorii sunt „strânși cu ușa” mai mult ca oricând.