In orasele din Salaj are loc, maine, prima editie din acest an a Campaniei nationale „Marea Debarasare”, destinata colectarii de la populatie a deseurilor de echipamente electrice si electronice (frigidere, televizoare, calculatoare vechi etc). Potrivit datelor primite de la Agentia pentru Protectia Mediului Salaj, locuitorii celor patru orase vor putea sa scoata, maine (preferabil pana la ora pranzului), in fata blocului sau a casei, aparatele de care vor sa se descotoroseasca, serviciile sau firmele de salubrizare urmand sa le ridice – gratuit – si sa le transporte la cele doua depozite amenajate in acest sens (unul la Zalau, in zona Garii, pentru municipiu, si unul la Mesesenii de Jos, pentru restul judetului). De aici, aparatele urmeaza sa fie preluate de catre firme specializate in reciclarea lor.
Reamintim ca aceste campanii ar fi trebuit sa se deruleze, de fapt, in fiecare prima sambata din luna. Din motive necunoscute, Ministerul Mediului – initiatorul actiunii – a intrerupt doua luni (in ianuarie si februarie) campania. Totusi, in Zalau a avut loc o astfel de colectare si in luna februarie, adunandu-se atunci opt tone de vechituri electrice. Scopul acestor campanii este de a se atinge tinta prevazuta printr-o directiva europeana in domeniu, si anume de a se colecta 4 kilograme de astfel de deseuri pe cap de locuitor. In 2008, cantitatea totala colectata abia a atins 0,5 kg/locuitor.
Afara cu vechiturile!
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...