Scaunele care au fost, dintodeauna, cele mai caldute si mai vanate incep sa se clatine sub sezutul bugetarilor. Posturile preferate de romani pe timp de criza vor fi reduse, dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut sa se taie in carne vie. Pentru ca dezmatul din sis-temul public sa fie diminuat – ca despre eliminarea lui cu greu poate fi vorba – 20 la suta dintre angajatii statului, respectiv aproximativ 300.000 de persoane, vor ramane fara loc de munca.
Cutitul a ajuns la osul autoritatilor. Era imposibil, de altfel, ca doar salariatii de la privat sa sangereze, timp in care cei 1,5 milioane de bugetari sa traiasca pe picior mare, la adapost de efectele crizei. Abia acum, cand o delegatie a FMI se afla la Bucuresti pentru a verifica modul in care au fost gestionati banii publici in primul trimestru, oficialii recunosc ca unul din cinci functionari este „inutil”. Taind un spor sau altul nu e suficient, a spus presedintele, atragand atentia ca diminuarea masiva a armatei de functi-onari trebuie facuta cat de repede, altfel „acest aparat bugetofag va manca toate resursele”.
Din 2005, cand sectorul bugetar numara 1,2 milioane de persoane, remunerate cu 21,67 miliarde de lei, aparatul de stat s-a inmultit cu 300.000 de persoane, iar cheltuielile cu acestea s-au dublat. Institutii noi au aparut precum ciupercile dupa ploaie, tot felul de posturi au fost infiintate pentru a asigura salarii babane clientelei politice.
Noroc ca FMI ne sufla in ceafa. Delegatia prezenta la Bucuresti a atras atentia guvernantilor ca au cam exagerat cu cheltuielile publice si ca ar cam trebui sa apese pe frana. Este strigator la cer ca intr-o agentie guvernamentala, un sofer sa castige 4.100 de lei, iar un director 17.600 de lei. Categoric, situatia scapata de sub control trebuie adusa la normalitate. Adica, adaptata contextului economic actual, cand, din cauza crizei, circa 200.000 de angajati de la privat au ramas fara serviciu si alte sute de mii au fost trimisi in somaj tehnic.
Afara cu bugetarii inutili!
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...