Dupa doi ani de judecata, magistratii Tribunalului Salaj l-au condamnat vineri, 30 decembrie, la 16 ani de inchisoare cu executare pe omul de afaceri Viorel Stiube, pentru infractiunea de delapidare in forma continuata cu consecinte deosebit de grave si infractiunea de participatie improprie la evaziune fiscala. 

Omul de afaceri a fost trimis in judecata la finalul anului 2013, intr-un dosar ce se referea la devalizarea uneia dintre firmele lui Stiube. Este vorba despre SC Silvania Comtur Simleu Silvaniei. Stiube este acuzat de o evaziune fiscala de peste 100.000 de lei, reducandu-si TVA-ul dupa o factura fictiva inregistrata pe numele SC Silvania Comtur SRL Simleu Silvaniei, al carei administrator era. Ba mai mult, el si-a insusit peste 9 milioane de lei din patrimoniul societatii, fapt ce a dus la falimentul acesteia si imposibilitatea recuperarii de catre creditori a creantelor.
Silvania Comtur este fostul Oficiu Judetean de Turism Salaj. Avea peste 150 de angajati si un patrimoniu foarte bogat din care facea parte si hotelul Porolissum din centrul Zalaului. Silvania Comtur a fost vanduta unui om de afaceri din Zalau, lui Stiube ramanandu-i doar firma din Simleu.

Stiube este cel care “a papat” si IPL-ul

In urma unor licitatii, Viorel Stiube a intrat in posesia a trei firme mari din Salaj. Una este Fabrica de mobila “Stejarul” (fosta IPL), cea mai mare de acest profil din judet, cu aproape 200 de angajati si 60 la suta din productie pentru export. Afaceristul a reusit sa o falimenteze si sa o vanda bucata cu bucata. Minerva din Simleu Silvaniei era o firma de comert care avea un lant de 32 de magazine, iar Silvania Comtur era pionul principal al turismului salajean.

Magistratii au dispus recuperarea a noua milioane de lei de la condamnat

Viorel Stiube a mai primit doua condamnari la Suceava in anii 2006 si 2007, pentru inselaciune si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Judecatorii au tinut cont de cele doua condamnari si pedeapsa rezultanta a fost stabilita prin adaugarea la pedeapsa cea mai grea de 12 ani de inchisoare a unui spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse, rezultand un spor de patru ani si un total de executat de 16 ani. Totodata, judecatorii il obliga pe parat la plata sumei de 295.000 de lei cu titlul de despagubiri catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj, reprezentand prejudiciu cauzat bugetului de stat si la plata sumei de 150.000 de lei, cu titlul de despagubiri reprezentand prejudiciul cauzat mandatarului comercial al actionarilor fostei SC Silvania Comtur. Magistratii au dispus confiscarea de la Viorel Stiube a sumei de 9.141.211 de lei ca fiind dobandita in urma infractiunii. De asemenea, este mentinut sechestrul obligatoriu impus de procurori in 2011 asupra unor imobile detinute de Stiube in Oradea si in localitatea Diosig, judetul Bihor. Hotararea nu este definitiva. Ea poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la comunicare.


Salajul – raiul evaziunii si al delapidarii


Milioane de euro “ascunsi” de grupul celor noua afaceristi salajeni judecati in libertate

La sfarsitul lunii martie a anului trecut, procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Salaj, împreuna cu ofiterii de la politia judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj si Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj au efectuat 33 de perchezitii pe raza judetelor Salaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanta si Bucuresti, la mai multe persoane suspecte de savârsirea infractiunilor de delapidare, spalare de bani, evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 5 milioane euro.
Dupa efectuarea perchezitiilor, 25 persoane au fost conduse la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminaliatate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Salaj în vederea audierii. Ulterior audierilor, procurorii au solicitat magistratilor de la Tribunalul Salaj aplicarea masurii arestului preventiv pentru noua dintre suspecti.Tribunalul Salaj a admis propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventiva a inclupatilor suspectati de constituire de grup infractional, spalare de bani, evaziune fiscala si delapidare si a dispus luarea masurii arestarii preventive a inculpatilor: Nicoara Pavel, Chira Sebestian Dacian, Galis Ioan, Huluban Ioan , Dejeu Gheorghe Dorel, Boer Vasile Valer. Boita Emil, Baidoc Marinel si Biris Gavril. Toti cei noua inculpati au contestat masura arestarii preventive, contestatiile fiind admise pentru patru dintre ei, care au fost trimisi in arest la domiciliu.
S-a facut mare valva atunci. Un prejudiciu de 5 milioane de euro nu-i de neglijat. Cu toate acestea, la ora actuala nici unul din cei noua evazionisti nu se mai afla in arest preventiv. Dupa aproape un an de la trimiterea in judecata a celor noua evazionisti, acestia sunt in libertate. S-ar putea sa se intample ca in cazul hotilor de motorina de la Depoul din Jibou; dupa aproape sase ani de la trimiterea lor in instanta, hotii sunt tot liberi.
Procurorii DIICOT Salaj au explicat si cum functiona reteaua evazionista. Începând din 2010, oamenii de afaceri au infiintat mai multe societati ce aveau un comportament tip fantoma, acestea fiind folosite de catre alte societati pentru a regla activitatea contabila în vedererea eludarii bugetului de stat, sumele de bani obtinute în urma activitatilor de evaziune fiscala si delapidare intrând în posesia admistratorilor societatilor beneficiare care controlau si societatile fantoma.

Evaziunea la zi in Salaj

Sunt numai cateva zile de cand, pe 30 decembrie 2015, procurorii salajeni l-au trimis in judecata pe Dosa Gheorghe Adrian, pentru evaziune fiscala în forma continuata. Din rechizitoriul procurorilor reiese ca în calitate de administrator al SC Transilvania Dakoil SRL Zalau, în perioada 9 martie 2011 – 15 martie 2011, a realizat venituri din vânzarea de bunuri si prestarea de servicii si nu a înregistrat în evidentele contabile ale societatii veniturile realizate, în scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, fapta având drept consecinta cauzarea unui prejudiciu în cuantum de 82.224 de lei, din care suma de 49.334 lei reprezinta TVA iar 32.890, reprezinta impozit pe profit. stop_coloana

Samsarii de masini sunt in vizorul procurorilor

Procurorii au prins in 2015 mai multi samsari care au facut evaziune fiscala din vanzarea de masini. L-au trimis în judecata chiar înainte de Anul Nou, în 29 decembrie, pe Sorin Augustin suteu, care, în calitate de administrator al SC Auto Lider SRL, nu a înregistrat în contabilitatea societatii comerciale veniturile obtinute în urma comercializarii unui numar de 25 autovehicule second-hand achizitionate din spatiul intracomunitar si vândute apoi catre clienti persoane fizice pe teritoriul României. Faptele pentru care este acuzat Sorin suteu sunt din perioada 2008 – 2013, iar prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la 89.924 lei, reprezentând taxa pe valoare adaugata si impozit pe profit.
“n iunie 2015 s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatilor Valentin Ardelean si Octavian Trif pentru evaziune fiscala în forma continuata. Inculpatii, în calitate de administratori de fapt ai SC AMG TUNING SRL din Simleu Silvaniei, au vândut în numele societatii un numar de 14 autovehicule în perioada 25 aprilie 2008 – decembrie 2010 si nu au înregistrat în evidentele contabile ale societatii toate veniturile realizate, în scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, fapta având drept consecinta cauzarea unui prejudiciu în cuantum de 36.786 lei. Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Salaj.

Evaziune de 11 milioane de euro descoperita in octombrie anul trecut
“n 30 octombrie, procurorii au deschis doua dosare in care prejudiciul adus statului este de 11 milioane de euro. In aceeasi zi in care a fost pusa la pamant si mafia pacanelelor, procurorii DIICOT au facut mai multe perchezitii in 11 judete, dintre care,52 de perchezitii domiciliare au avut loc in Salaj. Din cercetari a reiesit ca, în perioada 2008 – 2014, 45 de persoane, în calitate de reprezentanti legali (asociati, administratori, împuterniciti) ai 46 de societati comerciale, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale pentru societatile comerciale controlate de catre ei în mod direct sau prin persoane interpuse. Acuzatia este ca au înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operatiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achizitia de materiale reciclabile, piese auto si accesorii, precum si servicii transport-manipulare), în valoare totala de peste 15 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este de peste 6 milioane de euro. Ulterior, prin intermediul societatilor controlate, cei în cauza ar fi efectuat mai multe operatiuni sau tranzactii financiare, urmarind spalarea sumelor de bani.
Tot pe 30 octombrie, procurorii salajeni au pus la pamant si mafia pacanelelor. Cei sapte inculpati care se ocupau de masluirea aparatelor de joc se afla inca in arest. Acesti au adus un prejudiciu statului de cinci milioane de euro.
Cu doar 10 zile inainte, pe 20 octombrie, au avut loc alte 23 de perchezitii domiciliare in Salaj, Satu Mare si Bihor, prejudiciul in acest caz ridicandu-se la aproape 7 milioane de lei.

Evaziune la cunoscuta firma Ovi Prod Com
Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj au în lucru un dosar în care administratorii societatii Ovi Prod Com, firma producatoare de mobila din Zalau, situata chiar la intrarea în Criseni, sunt cercetati pentru evaziune fiscala în forma continua. Patronul firmei Ovi Prod Com este Duma Ovidiu. Pe data de 14 noiembrie, procurorii salajeni au descins la sediul societati, au perchezitionat sediul firmei si au analizat mai multe dosare ale acesteia.  Procurorii dau deocamdata cu zgârcenie informatii despre acest dosar, pentru a nu se produce o eroare în proces, ne-a spus Crin Bologa, prim-procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj.

Afaceri necurate cu apartamente in Zalau
Un caz spectaculos de evaziune fiscala în domeniul imobiliar a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, care l-au trimis în judecata la data de 28 august pe inculpatul M.D. Inculpatul, în calitate de administrator al S.C. A.T. S.R.L., nu a înregistrat în contabilitatea societatii, în mod repetat, toate sumele de bani încasati de la clienti în urma vânzarii de apartamente. Totodata, a aplicat o cota de TVA mai mica clientilor care nu îndeplineau conditiile cerute de lege în acest sens si nu a înregistrat o factura emisa catre societate, în timp ce o alta factura a fost înregistrata la o valoare dubla. Prejudiciul cauzat a fost de 286.984 lei.

Rubrica “diverse” are si ea un total consistent
Mai sunt multe alte cazuri de evaziune fiscala descoperite de procurorii salajeni doar in anul 2015. Boros Tibor Istvan din Verveghiu a pacalit statul cu aproape 300.000 de lei cu ajutorul a 80 de facturi false emise de firme din Bucuresti. Evaziune si la scoala din Românasi, unde sunt judecati Fagadauan Dorel si contabila Ungurusan Ionela, acuzati ca au delapidat 49.000 de lei. Un alt grup de evazionisti salajeni au fentat statul cu 668.000 de lei. Teodor Salajean a fentat statul cu 156.000 de lei dupa ce nu a înregistrat si nu a declarat organelor fiscale veniturile obtinute ca urmare a executarii de lucrari în constructii. Un alt caz spectaculos a fost cel al lui B. Tibor, administratorul unei firme din comuna Dobrin, El este cercetat de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj pentru evaziune fiscala. Cand a fost instrumentat dosarul, împotriva lui magistratii au luat masura arestului la domiciliu pe o perioada de 30 de zile. Administratorul firmei din Dobrin este acuzat ca a înregistrat în contabilitatea societatii sale 79 de facturi fictive, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 250.000 de lei.