Impactul crizei asupra activitatii Grupului Tenaris este in crestere, intrucat 70% din afacerile acestuia se leaga de sectorul de petrol si gaze, iar diferenta, de sectorul industrial, ne-au declarat surse oficiale din cadrul companiei. Pretul petrolului a scazut, determinand scaderea activitatii de foraj si reducerea investitiilor companiilor petroliere. In industrie s-au redus comenzile, dar au crescut stocurile, iar in sectorul auto-moto, pentru primul trimestru al acestui an se estimeza o scadere cu 40% a vanzarilor fata de perioada similara din 2008. „Avem o vizibilitate foarte scazuta in privinta evolutiei crizei si a impactului acesteia. Lucram cu previziuni din aproape in aproape, si, chiar daca situatia financiara a companiei este foarte solida,Tenaris nu poate ramane imuna la efectele crizei”, au precizat sursele citate. Tocmai de aceea, in toate fabricile Grupului Tenaris s-au luat masuri anti-criza.
Cele doua unitati din Romania au functionat, in primele trei luni din acest, la 25-50% din capacitate si, dupa cum sustin reprezentantii companiei, nici martie ori aprilie nu vor face exceptie. In intervalul decembrie 2008-februarie 2009, comparativ cu septembrie-noiembrie, volumul de vanzari al societatii a scazut cu 53%. Ca urmare, a fost pus la punct un plan anti-criza: diminuarea costurilor, reducerea capitalului de lucru, recuperarea creantelor si plata furnizorilor.
Producatorul de tevi vrea sa se repozitioneze pe segmentul produselor industriale si al celor utilizate in petrochimie, prin diversificarea gamei de produse. „Exista cateva nise pe piata, pe care ne pregatim sa patrundem. Asimilam produse noi, extindem gama dimensionala, pentru a ne asigura o alta pozitie de start dupa ce economia mondiala isi va reveni”, au mai declarat oficialii TenarisSilcotub.
O alta masura vizeaza disponibilizarea a 150 de salariati ai celor doua unitati din Romania – Silcotub Zalau si Donasid Calarasi. Astfel, dupa 15 mai, 110 salajeni (78 de calificati si 32 de angajati din randul personalului functional) vor ramane fara slujbe. Alexandru Rus, liderul Sindicatului „Metalurgistul” din Silcotub Zalau spune ca diponibilizatii se vor alege, potrivit contractului colectiv de munca pe unitate, cu minim 60% din ultimul salariu, pentru fiecare an de vechime in munca.
Tot din cauza crizei, societatea este nevoita sa amane investitiile ce vizeaza cresterea capacitatii de productie. In schimb, vor fi continuate cele prin care se urmareste dezvoltarea pe termen lung, respectiv construirea de noi laboratoare la fabrica din Zalau. Investitia, a carei valoare depaseste 3 milioane de dolari, va fi finalizata in vara anului in curs.
In aceasta perioada, la nivelul grupului, este implementat Proiectul 00100 (0 accidente, 0 defecte, 100% conformare), care vizeaza crearea unui sistem industria unic Tenaris, axandu-se pe aspectele legate de calitate, securitate in munca si respectarea cerintelor clientului.
Afacerile Silcotub – afectate de criza
Articole
Cum depun persoanele fizice declarația unică în 2025 și cât au de plată?
Începând din acest an, s-au schimbat modelul, instrucțiunile de completare și de depunere a formularului 212 „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”. Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Ca element de nouate, în anul…
Mai mult...Negocierea colectivă în firmă, condiție pentru a mai prinde contracte cu statul
Obligația de a iniția negocieri colective în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă se aplică tuturor angajatorilor care au cel puțin zece angajați. Inițiativa negocierii aparține oricăreia dintre părți, iar termenul pentru desfășurarea acesteia este de 45 de zile, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților implicate. Deși prevederea există din 2022, fiind stipulată în Legea nr.367/2022 privind dialogul social, Legea nr.283/2024, publicată în luna noiembrie a anului trecut, pune un accent mai mare pe promovarea…
Mai mult...