Industria Zalaului nu mai constituie o sursa de poluare pentru locuitorii municipiului. Aceasta este una dintre principalele concluzii desprinse, intr-o conferinta de presa desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, de directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, Aurica Grec, pe marginea Raportului privind starea mediului in judetul Salaj in anul 2008. Potrivit informatiilor furnizate de directorul APM, statia automata de monitorizare a calitatii aerului amplasata in incinta statiei meteo Zalau, care masoara tocmai impactul zonei industriale asupra calitatii aerului din oras, nu a inregistrat nici macar o depasire a limitelor pentru nici unul din poluantii gazosi monitorizati. Aurica Grec a precizat ca acest lucru nu se datoreaza atat reducerii productiei din platforma industriala, ci mai ales investitiilor promovate de agentii economici in tehnologii nepoluante si instalatii de captare a poluantilor.
Faptul ca fabricile nu mai polueaza aerul Zalaului nu inseamna, insa, ca respiram un aer curat. Acelasi raport evidentiaza ca praful (pulberile sedimentabile) este o problema acuta la nivelul orasului, depasirile inregistrate la acest indicator in imediata apropiere a arterelor de circulatie demonstrand ca de vina pentru aceasta situatie este traficul. Pe de-o parte, sublinia si Aurica Grec, o cauza este numarul tot mai mare de autovehicule (cu 2.646 mai multe in 2008 fata de 2006, la nivelul judetului), dar si starea necorespunzatoare a retelei stradale. Directorul APM a precizat ca „legislatie exista in acest sens, trebuie doar sa o respectam”, facand referire la obligatia de a spala periodic arterele de circulatie, dar si la cea de a curata anvelopele vehiculelor la intrarea de pe drumurile de pamant pe cele asfaltate.
Tot traficul este considerat responsabil si pentru depasirile inregistrate la 72% dintre determinarile de zgomot efectuate in 2008.
Proiect de 200.000 de euro pentru situl Racas-Hida
In aceeasi conferinta de presa, Aurica Grec ne-a informat ca APM Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj, a elaborat un proiect ce va fi depus zilele acestea pentru a primi finantare prin POS Mediu. Proiectul, in valoare de aproximativ 200.000 de euro, vizeaza elaborarea unui plan de management pentru situl ^Natura 2000^ Racas – Hida (o suprafata de aproximativ 120 de hectare, protejata pentru speciile de carpen de aici, care include si ^Poiana Narciselor^ de la Racas). Planul ar urma sa fie, potrivit directorului APM, ^biblia^ administratorului sitului – Primaria Hida.