Beneficiarii de ajutor social din judeţ işi vor pierde banii primiţi de la stat dacă au unul din bunurile „interzise”.
După ce premierul Emil Boc a afirmat că tot romanul are un iPad, Guvernul a delimitat bunurile pe care trebuie să le aibă o persoană sau o familie pentru a se numi „săracă”. Astfel familiile care au două televizoare, un aparat de filmat, un autoturism, motocicletă sau scuter, tractor, un set de pahare de cristal, maşină de tricotat, război de ţesut sau cazan de rachiu nu vor mai primi ajutor social de la stat.
Ce consideră statul că ai nevoie
Executivul apreciază că orice familie trebuie să aibă un aragaz, un frigider sau combină frigorifică, o maşină de spălat, un aspirator, un televizor, un radiocasetofon, un telefon fix sau un telefon mobil. De asemenea, este acceptat un calculator personal, insă nu şi un laptop, pentru a putea beneficia de acest drept. Cei care solicită ajutor social il pot primi şi dacă deţin unelte de strictă necesitate gospodăriilor agricole din mediul rural: lopată, sapă, zdrobitor de struguri, aparate manuale de stropit şi de combatere a bolilor şi dăunatorilor, căruţă sau alte utilaje agricole manevrate manual sau cu tracţiune animală.
…şi ce e „interzis” săracilor
Nu sunt considerate sărace nici familiile care au mai mult de trei bovine, cinci porci, 20 de oi, doi cai, 15 familii de albine, 20 de ari de teren intravilan in zona rurală sau 10 ari la oraş, două hectare de teren extravilan, utilaje agricole. Vor fi excluşi din lista beneficiarilor venitului minim garanta şi crescă-torii de melci, struţi, fazani, viermi de mătase sau care deţin ciupercării.
Ai blană? Vinde-o!
Familiile care deţin obiecte de valoare care pot fi vandute, precum tablouri, obiecte de artă, obiecte ornamentale din metale preţioase, obiecte din cristal sau porţelan sau blănuri de valoare mare nu vor mai primi sprijinul financiar de la stat.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a publicat lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru o persoană sau familie, precum şi o listă a bunurilor interzise. Cei care deţin cel puţin un bun din lista celor interzise nu vor mai primi ajutor social din acest an.
Televizoarele ii fac bogaţi pe sălăjeni
Primarul comunei Mese-şenii de Jos şi preşedintele filialei Sălaj a Asociaţiei Comunelor din Romania, Alexandru Berceanu, a declarat că din cei 92 de beneficiari ai Legii 416 caţi sunt in comuna pe care o păstoreşte vor rămane doar jumătate după intrarea in vigoare a noilor norme. „Toate dosarele se reevaluează. Primăria va face anchete sociale la domiciliu şi probabil cei de la AJPS vor decide dacă mai acordă sau nu acest drept. Numărul beneficiarilor de ajutor social se va reduce la jumătate şi asta din cauza bunurilor de strictă necesitate. In aproape fiecare familie cu mai mulţi membri sunt cel puţin două televizoare”, ne-a explicat edilul comunei Meseşeni de Jos.
Majorare pentru săracii care lucrează
Pe langă tăieri, Executivul vrea să majoreze cu 15 la sută cuantumul ajutorului social pentru familiile in care cel puţin un membru lucrează pe bază de contract individual de muncă sau prestează o activitate care-i aduce venituri cu caracter salarial. Şomerii care beneficiază de ajutor social vor trebui să ducă lunar o adeverinţă eliberată de AJOFM care să ateste că sunt şomeri şi nu au refuzat niciun loc de muncă oferit de instituţie şi că sunt inscrişi la un program de formare profesională. Asistaţii vor trebui să pres-teze lunar 72 de ore de muncă in folosul comunităţii.
In cazul in care solicitantul de ajutor social refuză să furnizeze informaţiile necesare pentru intocmirea anchetei sociale se consideră că familia nu indeplineşte condiţiile de acordare a ajutorului social.
In judeţul Sălaj sunt 3.100 de beneficiari de ajutor social, dintre care 917 sunt persoane singure, 491 de familii cu două persoane, 509 de familii cu trei persoane, 543 de familii cu patru persoane, 334 de familii cu cinci persoane şi 306 de familii cu mai mult de cinci membri. Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale va verifica intrarea in legalitate a dosarelor pentru acordarea ajutorului social.
Adevăraţii săraci ai Sălajului nu au voie la televizor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...