Tamba a înaintat un memoriu Consiliului Județean, dar spune ca se vrea mușamalizarea cazului
Fostul prefect Dumitru Tamba, acum arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Arta Zalau, are mari nemulțumiri și aduce acuzații grave actualului director al Muzeului, Corina Bejinariu. Îi reproșeaza modul în care administreaza instituția și modul de relaționare cu colectivul.
Prefect al Salajului în perioada 1996 – 2000 și apoi el însuși director al Muzeului Județean în perioada 2000 – 2006, Dumitru Tamba i-a înaintat președintelui Consiliului Județean, Tiberiu Marc, un memoriu în care a reclamat modul în care Bejinariu conduce instituția de cultura subordonata Consiliului Județean.
De la Dumitru Tamba am aflat ca memoriul a fost depus în luna iunie și „vizeaza mai multe probleme grave și mai puțin grave care au avut loc în instituție”.
„Totul a început de la mai multe jigniri și de la modul de comportament al doamnei director. Eu i-am spus sa își ceara scuze public, ceea ce nu a facut. Așa am ales sa fac un memoriu catre Consiliul Județean, care sa trimita experți și sa verifice ce se întâmpla în instituție. Am facut memoriul în luna iunie, suntem în decembrie și nimeni nu a facut nimic. Prin septembrie au venit cei din Consiliul de Administrație (al muzeului -n.r.) în control și apoi pauza, nimeni nu a mai spus nimic. Am vorbit cu un consilier județean, care se afla în Consiliul de Administrație și am aflat ca, de fapt, domnul președinte al Consiliului Județean nu le-a dat tot textul moțiunii. Astfel ca verificarea a fost facuta sumar. A fost mai mult o pseudoverificare. Nu știu daca se vor rezolva problemele acum, sau trebuie sa așteptam pâna dupa alegerile din 2016. Știu doar ca voi merge mai departe cu memoriul; voi contacta alte instituții abilitate sa ia masuri daca Consiliul Județean Salaj nu va face nimic. Sunt lucruri foarte grave cele pe care le-a facut doamna manager. Daca e în acea funcție, trebuie sa își asume raspunderea pentru ceea ce face, dar eu cred ca se încearca mușamalizarea acestor probleme”, a spus Gheorghe Dumitru Tamba.
Am întrebat Consiliul Județean despre acest memoriu, însa raspunsul lor nu satisface nici o nevoie de informare despre ce a sesizat Tamba și ce a facut Consiliul Județean în consecința.
„Consiliul de Administratie (CA) al Muzeului Judetean de Istorie si Arta a fost sesizat la finalul lunii septembrie pentru verificarea unor aspecte vizând colaborarea, cooperarea si relatiile interinstitutionale ale MJIA Zalau, verificare care este în desfasurare. Consiliul de Administratie a avut mai multe întâlniri în acest scop, iar rezultatele vor fi sintetizate la finalul verificarilor”, ne-a transmis Sebastian Olaru, purtatorul de cuvânt al Consiliului Județean Salaj.
Tamba denunța faptul ca Muzeul a fost condus de șefi numiți, fara concurs, timp de șapte ani
Una dintre problemele pe care ni le-a expus Dumitru Tamba a fost numirea șefilor de secție ‘în mandatul de director al Corinei Bejinariu, care este managerul muzeului dupa ce înaintea ei acesta a fost condus de Elena Musca, în perioada 2006 – 2008.
„De șapte ani de zile, șefii de secție din Muzeul Județean au fost numiți fara concurs. Abia dupa șapte ani în care au fost în funcție într-un mod nu tocmai legal, în 2014 s-a organizat concurs. A fost un concurs unde nu s-a prezentat nimeni, înafara de Szabo Attila, de la secția de arta. stop_coloana A fost apoi un alt concurs, la scurt timp, unde s-au prezentat toți și au trecut concursul, singuri pe post. Ce e de reclamat e ca acești oameni au fost numiți de doamna manager timp de șapte ani ca șefi de secție, au primit acea indemnizație cuvenita și nu s-a vrut organizarea unui concurs, ca sa dobândeasca funcția pe merit. Apoi, când a fost concurs, s-a dictat sa nu mearga nimeni. Abia mai apoi s-au prezentat cu toții la al doilea concurs, pe care l-au luat. Dar asta e una din problemele mai puțin grave”, subliniaza Dumitru Tamba.
Pe site-ul Consiliului Județean se regasește o dispoziție semnata de Tiberiu Marc și care dateaza din 31 ianuarie 2014, prin care Corina Bejinariu era numita director al Muzeului Județean pentru o perioada de 120 de zile, adica timp de patru luni. Dupa patru luni, Consiliul Județean a organizat concurs, respectiv pe 28 aprilie 2014, prin care aceasta și-a câștigat funcția.
În arhiva online a Consiliului Județean se mai gasește o alta dispoziție, din 11 octombrie 2010, în care Corina Bejinariu era menționata tot ca director interimar al instituției. Nu am putut însa accesa documentul, din motive tehnice ale site-ului Consiliului Județean.
Nunta suspecta la Complexul Arheologic Porolissum
Dumitru Tamba are pe suflet și modul suspect în care a fost organizata o nunta tocmai în amfiteatrul Complexului Arheologic Porolissum.
„E vorba de o nunta ce a avut loc azi vara la Complexul Arheologic de la Porolissum. Nuntași au platit pentru închirierea site-ului arheologic suma de 100 de lei. Va dați seama ca au dat Complexul Arheologic pentru 100 de lei? Complexul are reguli stricte. Eu știu ca doar cortul în care a fost organizata nunta a costat 5.000 de euro, iar ei au dat Complexul Arheologic pentru suma de 100 de lei. E inadmisibil ce a fost acolo. Doar taxa video – foto la Porolissum e de 100 de lei. Acolo a fost cel mai probabil un acord verbal între președinte și cei doi tineri. S-a montat cortul în amfiteatru, a fost evenimentul și apoi totul a disparut rapid. Legea zice ca la orice eveniment într-un asemenea loc trebuie anunțate autoritațile, dar nimeni nu a facut nimic”, spune arheologul Dumitru Tamba.
Dispariții miraculoase de obiecte și interdicție pentru Tamba la Porolissum
Tamba mai spune ca a fost cel care a participat la organizarea Complexului Arheologic Porolissum și cel care a lucrat la proeictul Circuitul Castrelor, dar acum are interdicție de a calca la Porolissum. „Noi sapam la Porolissum și piatra pe care o scoteam o puneam gramezi și o foloseam ca material de construcție. Însa a tot început sa dispara piatra. Am întrebat-o pe doamna manager; ea a spus ca ce vreau sa insinuez. Eu i-am zis ca sunt doar trei variante, ori a fost furata, ori vânduta ori… s-a evaporat. Așa s-a întâmplat și cu caloriferele vechi de fonta din vechiul sediu al Muzeului, care au disparut. Probabil vândute la fier vechi sau cine știe pe unde se afla. Eu, acuma, am o oarecare interdicție de la doamna manager de a calca la Porolissum, chiar daca eu am sapat mult timp acolo și am cercetat șantierul arheologic”, își varsa Dumitru Tamba necazul.