Actorul Horia Şerbănescu a murit duminică, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, la varsta de 86 de ani, in urma unei lungi suferinţe provocate de o boală cronică, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvant al spitalului.
Bogdan Opriţa a declarat că actorul suferea de o boală cronică in stadiu terminal, fără a da alte detalii.
Trupul neinsufleţit al lui Horia Şerbănescu va fi depus luni in foaierul Teatrului „Constantin Tănase” din Capitală, actorul urmand să fie inmormantat marţi, la ora 12.00, la Cimitirul Bellu.
Horia Șerbănescu (16 martie 1924 – 19 septembrie 2010) a fost un popular actor bucureştean, activand atat pe scena teatrului de revistă şi de comedie, cat şi in televiziune. El a deţinut, de asemenea, cateva roluri in filme.
Şerbănescu a debutat pe scenă la varsta de 5 ani, in 1929, in rolul regelui Mihai din spectacolul „Miss Revista”. Atunci a fost descoperit pe scena de la Cărăbuș de regizorul Paul Gusti, care l-a adus la Teatrul Național in rolul Statu Palmă Barbă Cot din „Rodia de Aur”, spectacolul fiind primul de acest gen transmis la Radiodifuziunea Romană. Astfel, Horia Șerbănescu a devenit cel mai vechi colaborator al Radioului Public.
Horia Şerbănescu a jucat pe scena Teatrului din Sărindar, condus de Tudor Mușatescu, și pe scena de la Teatrul nostru, condus de Dina Cocea, ulterior transferandu-se la Teatrul Victoria. A cunoscut primul mare succes la Grădina Volta Buzești, cu rolul din spectacolul „Profesorul de franceză”, de Tudor Mușatescu.
A format cupluri artistice cu Emil Popescu, dar şi cu Radu Zaharescu, alături de care a cunoscut succesul in teatrul de revistă, la „Cărăbuşul” lui Constantin Tănase. Tot alături de Radu Zaharescu a format unul dintre cuplurile artistice cele mai cerute in momentele difuzate de Televiziunea Romană.
A jucat in filme de televiziune precum „Directorul nostru” (1955), „Telegrame” (1959), „Politică și delicatese” (1963) sau „Mofturi 1900” (1964). In teatru a deţinut roluri in spectacole precum „Pe aripile Revistei”, „Trei Călușari”, „Vitamina M… Muzica!”, „Horia și Radu iși asumă riscul”, „Cu muzica e… de glumit!”, „Carnaval la Tănase”, „Nepotul domnului prefect”.