Graiul Salajului va invita sa participati la reeditarea Marii Uniri de la 1918

rn

Graiul Salajului a considerat ca cel mai frumos cadou pe care il poate oferi romanilor in Anul Centenar, la implinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, este infratirea intre Badacin – comuna Pericei si comuna Razeni, din Republica Moldova.

rn

Badacin l-a dat Romaniei pe Iuliu Maniu, cel care pus decisiv umarul la Unirea Transilvaniei, iar din Razeni este Ion Inculet, care a semnat Unirea Basarabiei, la 27 martie 1918.
Cotidianul nostru a facut intai propunerea, apoi demersurile pentru a organiza intalnirea din 19 martie dintre primarul din Pericei, Boncidai Csaba, si primarul din Razeni, Ion Cretu, cu sprijinul prefectului Florin Florian, care le-a fost gazda la Prefectura Salaj.
Cum primarii din Pericei si din Razeni s-au aratat incantati de propunerea pentru infratire, ziarului nostru nu i-a ramas decat sa organizeze momentul solemn al semnarii ACORDULUI DE “NFRATIRE SI COLABORARE de catre oficialii celor doua comune.
Evenimentul va avea loc marti, 27 martie, data la care exact in urma cu 100 de ani Basarabia semna Unirea cu Romania.
Ne dam intalnire la Badacin saptamana viitoare, marti, de la ora 10.30, unde sunt invitati toti cei care simt romaneste. Va fi un moment istoric, organizat de Graiul Salajuluj.
ACORDUL DE “NFRATIRE SI COLABORARE intre Razeni si Pericei va fi semnat chiar pe masa de lucru a lui Iuliu Maniu, la Biserica greco-catolica din Badacin, unde se afla si Muzeul dedicat fostului prim-ministru al Romaniei.

rn

Comuna Razeni a dat Romaniei trei mari fruntasi politici care s-au luptat pentru romanii din Basarabia si care au facut posibila Unirea. 

rn

Ion Inculet a fost cel care a semnat oficial actul de unire, fiind presedintele Sfatului Tarii din Republica Moldova.
Tot la Razeni a vazut lumina zilei Ion Pelivan, un alt unionist de seama, membru al Sfatului Tarii din Basarabia.
Si tot Razeni l-a dat Romaniei pe medicul Elena Alistar, singura femeie din Sfatul Tarii care a votat Unirea Basarabiei cu Romania.

rn

Comuna Pericei a fost un pol important de romanism in momentul Unirii Transilvaniei cu Regatul Romaniei. Din comuna Pericei, satul Badacin, este originar Iuliu Maniu, cel care a pus umarul la realizarea Unirii Transilvaniei cu Romania. Iuliu Maniu a fost presedinte al Consiliului Dirigent, care a decis soarta Transilvaniei pana la Unirea deplina cu Regatul Romaniei.
Si tot la Pericei a vazut lumina zilei si Victor Deleu, comandantul primului batalion de voluntari romani ardeleni deportati in Rusia. Cu Victor Deleu in frunte, batalionul a inaintat prin toata Basarabia pana la Iasi, unde fruntasul din Pericei a tinut un discurs de imbarbatare a neamului romanesc. De la Iasi, directia a fost Alba Iulia, acolo unde Victor Deleu a votat UNIREA tuturor celor care simt si vorbesc romaneste in aceeasi tara si sub acelasi tricolor.

rn

Programul evenimentului de la Badacin

rn

Primirea invitatilor cu cantece de fanfara 10.30 – 11.00
Cuvant de deschidere si moment de reculegere in memoria lui Iuliu Maniu si Ion Inculet 11.00 – 11.05
Intonarea Imnului de Stat al Romaniei de catre Fanfara Casei de Cultura a Municipiului Zalau 11.05 – 11.10
Semnarea ACORDULUI DE “NFRATIRE SI COLABORARE PERICEI RAZENI 11.10 – 11.15
Cuvant din partea reprezentantilor celor doua localitatI 11.15 – 11.25
Scurt istoric al momentului din 27 martie 1918, sustinut de dr. Marin Pop, sef sectie istorie de la Muzeul Judetean de Istorie Zalau 11.25 – 11.35
Mesaje din partea reprezentantilor Autoritatilor din Romania si a reprezentantilor Bisericii Ortodoxe si Greco-Catolice 11.35 – 11.50
Cantece patriotice cu Dinu Iancu Salajeanul si corul mixt Ortodox si Greco Catolic din Badacin 11.50 – 12.00
Cuvant de incheiere 12.00
Retragere in cantec de fanfara
Vizita la Muzeul si Casa memoriala Iuliu Maniu

rn

Participanti

rn

Graiul Salajului a invitat expres la acest eveniment reprezentanti ai Statului Roman, reprezentanti ai bisericilor, reprezentanti ai partidelor politice si parlamentari, reprezentanti ai institutiilor de cultura, reprezentanti ai administratiei judetene si locale, asociatii ale comunitatilor evreiesti, asociatii ale cadrelor militare in rezerva, asociatii ale pensionarilor, cetateni ai satului Badacin si ai comunei Pericei, cetateni ai Romaniei, mass media locala si nationala.

rn

 Satul Badacin – o istorie de peste 800 de ani

rn

Cu 3.780 de suflete, comuna Pericei este una dintre cele mai dezvoltate comune salajene. Economia merge bine, conditiile de trai sunt optime, iar primarul Boncidai Csaba castiga mandat dupa mandat, fara niciun fel de emotii. Comuna are in componenta trei sate – Badacin, Pericei, Sici –, dar si catunul Periceiu Mic. Strazile sunt asfaltate, iluminatul public este extins peste tot in comuna, iar oamenii isi gasesc usor de munca. 

rn

Periceiul fiind renumit pentru culturile de ceapa, dar comuna gazduieste si mai multe inteprinderi puternice.
Periceiul este recunoscuta in tara si ca fiind singura asezare care a dat Romaniei doi prim ministrii – Iuliu Maniu si Dacian Ciolos.
Localitatea a fost atestata pentru prima data în anul 1205, iar mai apoi, o alta scriere mentioneaza localitatea în anul 1259 sub denumirea de Perechen, fiind cunoscut ca Horoatul Simleului Silvaniei. Populatia din Pericei a avut de înfruntat multe necazuri de-a lungul istoriei. Cea mai mare invazie împotriva locuitorilor din Pericei a avut loc în anul 1241, când tatarii au navalit peste sat si l-au distrus din temelii.
Biserica greco-catolic? din sat a fost construita din lemn în anul 1796, iar în anul 1886 pe acelasi loc a fost construita o biserica din piatra.
Localitatea Badacin a fost atestata în anul 1213, fiind unul dintre cele mai vechi sate românesti din regiune. Locuitorii satului, în evul mediu, erau de origine nobila, scutiti de dari anuale si si-au castigat aceste privilegii prin credinta cu care au aparat fortareata lui Stefan Bathory (rege al Poloniei si principe al Transilvaniei) din Simleu.
Biserica din sat a fost construita în anul 1705, ca biserica unita. Construita din piatr?, cu turla în stil baroc, biserica este una dintre cele mai vechi constructii de acest fel din judet.
Prima scoala din Badacin este considerata cea mai veche din Salaj, un act afirmând existenta ei în anul 1851. Actuala scoala a fost ridicata pe cheltuiala lui Iuliu Maniu.

rn

Razeni – pol al romanismului

rn

Situat la 32 de kilometri de Chisinau si la 150 de kilometri de Iasi, satul Razeni este un pol de romanism. 

rn

Comunitatea din Razeni suspina dupa Patria Mama si vrea sa vada din nou implinit visul marilor inaintasi din localitate – Ion Inculet, Elena Alistar, Ion Pelivan.
“n urma cu exact o suta de ani, in martie 1918, comunitatea din Razeni a fost cea care a dictat UNIREA tuturor romanilor din Basarabia sub un singur tricolor si o singura tara – Romania.
Visul a fost spulberat in iunie 1940, cand Romania cedeaza Basarabia Uniunii Sovietice; Moldova devenind soviet in URSS.
Vreme de 51 de ani, pana in anul 1991, romanii basarabeni au trait sub teroarea Uniunii Sovietice. Un grup de eroi s-au ridicat insa impotriva curentului rusesc, iar cu tricolorul la piept si cu arma in mana s-au rasculat impotriva statului rus cotropitor. Degeaba au intrat rusii cu armata peste romanii de peste Prut, pentru ca ei aveau un tel – apropierea de fratii de peste Prut.
Rusia a cedat in fata romanilor care au biruit, astfel ca pe 27 august 1991, cu mai multi locuitori din Razeni in primul rand in luptele armate, moldovenii isi declara independenta fata de Rusia.
Din 1991, romanii de peste Prut nu vad cursul apei ca o granita, ci un rau sfant spre tara mama – Romania.

rn

Comuna Razeni este formata din doua sate, Razeni si Milestii Noi. Situata in raionul Ialoveni, comuna este condusa din anul 2011 de primarul Ion Cretu, un roman care simte romaneste, asemenea tuturor celorlalti locuitori din comuna. Populatia este romaneasca si s-a declarat fara retineri una care isi doreste cu adevarat Unirea. Razenii vor sa faca parte din Romania, sa dea mana cu fratii de peste Prut, sa fie mai aproape de Uniunea Europeana si sa cunoasca o dezvoltare Occidentala, asa cum vad ei in Romania.
Comuna Razeni este considerata unul din cei mai mari poli de romanism din Republica Moldova care exista la ora actuala.
"Nicaieri in Moldova nu vezi mai multi romani care isi doresc Unirea ca la Razeni", ne spunea un satean in varsta in timpul vizitei noastre la Razeni de acum o saptamana.
Populatia comunei este de aproape 7.000 de persoane. Dintre cei 7.000 de razeni, majoritatea sunt declarati moldoveni-romani.
98,45 din populatie a declarat la recensamant ca sunt moldoveni-romani, in timp ce doar 0,01 la suta au declarat ca sunt rusi. Majoritatea politica din Razeni, care domina si Consiliul Local Razeni s-a declarat a fi independentt politic, tocmai pentru a arata ca ei nu vor sa faca jocurile de culise ale unui partid politic ci vor doar binele comunitatii si interesul romanilor, acela de a fi posibila Unirea cu Patria Mama.