În prezent, statul decontează fiecărei persoane un set de analize, în fiecare an, cu trimitere de la medicul de familie. Adeseori, ceea ce ar trebui să fie atât de simplu se transformă în nervi și timp pierdutcu programări târzii. Știm cu toții faptul că analize gratuite se pot face doar câteva zile pe lună, cât permite plafonul laboratorului.
Odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie, apar modificări importante în ceea ce privește accesul pacienților la sistemul de prevenție a bolilor cronice. Autoritățile din domeniu promit că de la 1 iulie persoanele vor putea să își facă mult mai ușor analizele medicale decontate de stat. Aceste noi schimbări sunt menite să vină în sprijinul pacienților, astfel că medicii de familie îți vor putea prescrie analizele în afara plafonului laboratoarelor.
“Ce este nou și binevenit este că în acest pachet de prevenție este inclusă și o trimitere pentru analize de sânge și că aceste analize se fac la laboratoare în afara plafonului. Adică faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultații preventive să aibă acces la acele analize”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
În plus, un număr de 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu fonduri PNRR, pentru prevenție și pentru un acces mai ușor al pacienților la investigațiile de bază.
“Am gândit această dotare cu investiții în aparatură de laborator, care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familie. Și vorbim din nou de analize de bază, nu de cele sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenței medicale de specialitate, dar și în aparatuiră care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie” , a adăugat Ioana Mihăilă.
Noul contract-cadru cu medicii de familie prevede ca pacienții – fie că este vorba de copii sub 18 ani, despre persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani sau de persoane de peste 40 de ani, să beneficieze, cu o anumită cadență, de anumite examene profilactice, adică de o consultație de la medicul de familie în care să fie identificați factorii de risc, căreia i se pot adăuga unele investigații de laborator, care să evidențieze aceste riscuri.
Aceste investigații medicale sunt necesare și importante pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice, precum astmul bronșic, bronhopneumopatia sau bolile cronice de rinichi.