Absurdul centralelor de apartament dictat de Uniunea Europeană, plus o taxă nouă romanească

La adăpostul unei directive europene (Energy Rated Products Directive) România este pe cale să legifereze o absurditate tehnică, și anume hornurile mai înalte decât blocurile pentru centralele termice de apartament. Bineînțeles, schimbareas vine cu taxa aferentă de 30 de lei pe gigacalorie.
Directiva europeană spune că începând cu data de 26 septembrie se produc și se vând în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România, doar centrale termice eficiente termic și nepoluante. Câteva luni s-a vorbit despre necesitatea ca peste 1,5 milioane de români să-și schimbe centralele de apartament, ceea ce ar fi însemnat ca posesorii centralelor de apartament să scoată din buzunar între 35.000 și 70.000 de lei pentru centrale termice noi, eficiente și nepoluante, care sunt mult mai scumpe decât cele clasice. “Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu este nimeni obligat prin lege”, ne spune Andrei Pop, managerul SC Duorom din Zalău, unitate specializată în domeniu, întors recent de la București unde a participat la dezbateri pe această temă. El precizează că directiva europeană interzice ca de la 26 septembrie, producătorii ce centrale termice de apartament să mai producă centrale clasice, stop_coloana ci numai centrale cu dublă conversie, mai puțin poluante. “Italia a anunțat deja că ea nu se supune acestei porunci europene și va fabrica în continuare centrale termice de apartament clasice”, a adăugat Pop.
O mulțime de hornuri pe fiecare bloc?
Surse din cadrul Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților susțin că exită o propunere de a instala o taxă de 30 de lei pe gigocalorie pentru fiecare centralelă termică de apartament. Absurdul vine însă din obligativitatea unor hornuri care să depășească înălțimea blocurilor. Acest lucru ar însemna că într-un bloc de 10 etaje ar trebui ridicate 30 de turnuri, câte unul din dreptul fiecărei centrale, dacă la fiecare etaj sunt trei apartamente. În afară de problemele pe care le vor pune arhitecții urbani, mai este și o problemă tehnică, în sensul că nu există soluții concrete pentru așa ceva, spunea arhitectul Corneliu Zebacinschi.