Extensiile universitare din Zalau nu au atras foarte multi studenti in prima etapa de admitere. Mai sunt locuri si pentru toamna.
Absolventii de liceu salajeni profita de oferta educationala a extensiilor marilor universitati din tara, atat cele de stat cat si cele private. n unele facultati prima etapa de admiterea s-a incheiat deja, insa in niciuna nu s-au ocupat toate locurile. Toate facultatile vor avea si o a doua sesiune de admitere, astfel ca vor avea sansa de a deveni studenti si cei care isi dau bacalaureatul in toamna. Viitorii studenti salajeni aleg sa urmeze o facultate pe plan local pentru ca nu mai trebuie sa adauge la costurile de studiu, unde este cazul, si cheltuielile lunare de cazare care, chiar si pe timp de criza, se mentin extrem de ridicate in centrele universitare.
Doar trei locuri au ramas libere la UBB
La Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Babes – Bolyai Cluj Napoca, extensia universitara Zalau, pentru anul I, au fost disponibile 40 de locuri la specializarea Geografia tu-rismului, dintre care 18 buge-tate si 22 cu taxa. Dupa prima etapa etapa de inscriere, incheiata in 20 iulie, au fost ocupate 37 de locuri. Reprezentantii facultatii ne-au spus ca au fost ocupate toate locurile fara taxa. Joi este ultima zi in care se poate face confirmarea locului. n perioada 5-9 septembrie va avea loc o a doua etapa de admitere, pe locurile ramase neocupate. Admiterea se face pe baza mediei de la bacalaureat, iar in conditii de medii egale se face departajare prin media generala pe anii de liceu.Taxa pentru inscriere este de 100 de lei. Cei care se inscriu si la o alta specializare din cadrul UBB beneficiaza de o reducere de 70 la suta din taxa de inscriere. Universitatea clujeana a redus taxa de scolarizare pentru anul I, de la 2.500 de lei la 2.400 de lei, platibila in patru rate.
Politehnica din Zalau suplimenteaza locurile la buget
Cea de-a doua universitate clujeana care si-a deschis o filiala la Zalau, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, a atras aproape 70 de viitori ingineri. nscrierile, in prima sesiune, s-au finalizat in 20 iulie. La Facultatea de Constructii masini au fost ocupate 30 de locuri la buget si sase la taxa, iar la Facultatea de Inginerie a materialelor si a mediului s-au ocupat toate cele 30 de locuri la buget si doar trei locuri la taxa. Pentru sesiunea din toamna, programata la inceputul lunii septembrie (inca nu se stie o data exacta) vor fi suplimentate locurile la buget, la ambele facultati, cu cate 10 pentru fiecare. De asemenea, au mai ramas neocupate patru locuri la taxa la Constructii masini si 17 locuri cu plata la Facultatea Ingineria materialelor si mediului. Conditiile de admitere raman aceleasi ca in prima sesiune: media de bacalaureat (50 la suta) si media la matematica sau la fizica din anii de liceu (50 la suta). Taxa pentru inscriere este de 120 de lei.
Locuri nelimitate la Vasile Goldis
La filiala Zalau a Universitatii de Vest Vasile Goldis Arad inscrierile continua pana in 1 august – prima etapa, iar in perioada 2 august – 30 septembrie se desfasoara cea de-a doua sesiune de inscrieri. Viitorii studenti zalauani pot alege dintre cele sase specializari acreditate, de nivel licenta, fiecare cu o durata de trei ani, la specializarile: Marketing – Zi, Contabilitate si informatica de gestiune – ID, Ecologie si Protectia Mediului – Zi, Administratie Publica – ID, Drept – ID si Pedagogia invatamantului primar si prescolar – ID. Absolventii de facultate au la dispozitie si un master, la specializarea Marketingul si managementul firmei. Pana acum s-au inscris 60 de candidati. Universitatea ofera si o serie de reduceri de taxa si facilitati candidatilor care provin din familii defavorizate, elevilor si studentilor eminenti si celor care urmeaza mai multe specializari in cadrul universitatii.
Admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat. Universitatea nu percepe taxa de inscriere si nici taxa de inmatriculare. Totodata, nu exista limita de locuri pentru specializarile mentionate.
Cursuri online la Universitatea Spiru Haret
Centrul Tehnologic de e-learning Zalau al Universitatii Spiru Haret Bucuresti are cea mai vasta oferta de scolarizare pentru nivel licenta si master. Prima etapa de inscriere se desfasoara pana in 15 august, iar cea de-a doua etapa se va derula in perioada 1 – 30 septembrie. Florian Tuduce, directorul Centrului de e-learning Zalau, ne-a spus ca nu ne poate spune numarul studentilor inscrisi pana acum, dosarele de inscriere fiind transmise la Bucuresti. Persoanele interesate se pot inscrie la una din cele 23 de facultati ale USH din Bucuresti, Brasov, Blaj, Blaj, Constanta, Campulung Muscel, Craiova sau Ramnicu Valcea, fiecare cu cate doua – trei specializari. Admiterea se face si aici prin concurs de dosare, in baza mediei de bacalaureat. Taxa pentru inscriere este de 80 de lei.