Se incurcă iţele in problema licenţei pentru recunoaşterea studiilor.
Absolvenţii facultăţilor neautorizate sau neacreditate de la Spiru Haret ar putea fi obligaţi să susţină un concurs de cinci probe şi un nou examen de licenţă, potrivit unei propuneri legislative, inregistrată la Camera Deputaţilor pe 16 septembrie. Propunerea legislativă privind finalizarea studiilor pentru absolvenţii programelor de studii sau specializări neautorizate sau ne acreditate prevede ca, anterior examenului de licenţă, absolvenţii să susţină un examen de selecţie, ce va avea cinci probe. Iar după promovarea acestui examen absolventul se va putea inscrie la examenul de licenţă. Exame-nele de selecţie şi de licenţă se vor susţine intr-o universitate acreditată pentru un domeniu şi forma de invăţămant din care face parte programul de studii sau specializarea, alta decat universitatea in care absolventul a urmat studiile, conform iniţiativei legislative.
CINCI ANI PENTRU FINALIZAREA STUDIILOR
De asemenea, absolvenţii specializărilor neautorizate şi neacreditate de la Spiru Haret au termen cinci ani de zile de la data intrării in vigoare a acestui act normativ să-şi fina-lizeze studiile, conform proiectului, care urmează să fie dezbătut şi supus votului final al deputaţilor pană la data de 3 noiembrie. Unul dintre iniţiatorii acestei propuneri le-gislative este şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. „După opinia mea soluţia de a se relicenţia nu e viabilă. Această propunere legislativă e generală, nu e centrată pe Spiru Haret, dar evident ţinta principală e Spiru Haret, dar nu numai”, a declarat Ecaterina Andronescu, senator PSD. Dacă va trece de Senat, legea şi-ar putea produce efectele in prima sesiune de licenţă din anul universitar 2010-2011, adică in februarie 2011.
In schimb, reprezentanţii ministerului spun că nu au aflat de propunerea doamnei Andronescu şi că ei continuă discuţiile cu Universitatea Spiru Haret pentru a le rezolva problema diplomelor. De asemenea,reprezentanţii Universităţii Spiru Haret spun că se bazează in principal pe negocierile incepute cu Ministerul Educaţiei.
Peste 2000 de absolvenţi din Sălaj ar trebui să susţină o nouă licenţă
Aproximativ 2000 de absolvenţi ai specializărilor neacreditate de la Universitatea Spiru Haret de la Centrul Zalău ar fi trebuit să susţină un nou examen de licenţă in perioada 15-30 septembrie 2010. Conform unui anunţ făcut de către conducerea universităţii, absolvenţii formelor de invăţămant ID (la distanţă) şi FR (frecvenţă redusă) ai Universităţii Spiru Haret, care au participat la examenul de licenţă in sesiunile programate in anii 2008-2009, inclusiv februarie 2010, urmau să susţină un nou examen de licenţă in perioada 15-30 septembrie. Din comisiile de examinare urmau să facă parte reprezentanţi de la facultăţile de profil acreditate din ţară. Insă inainte cu cateva zile de inceperea sesiunii speciale reprezentanţii universităţii o anulează pană la adoptarea unui act normativ care să ofere un suport legislativ clar pentru aceşti absolvenţi şi intrarea lor in legalitate.
Potrivit lui Florian Tuduce, directorul Centrului Spiru Haret Zalău, s-au inscris pentru a susţine examenul de licenţă in cadrul sesiunii speciale aproape 700 din cei peste 2.000 de absolventi vizaţi. Iar in urma acestor scandaluri ale recunoaşterii licenţei de la Spiru Haret, Florian Tuduce a mărturisit că inscrierile in anul intai au scăzut cu aproape 90 la sută.