Guvernul României a modificat, prin Ordonanță publicată deja în Monitorul Oficial, regulile acordării alocației de susținere a familiei.

Inspectoratele școlare trebuie să transmită Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) situația absențelor elevilor în lunile martie și august, fără a face referire la semestre.

În cazul în care se constată absenţe nemotivate aferente intervalului de cursuri care, potrivit ordinului ministrului educației se derulează de la începutul anului școlar și până la 1 martie anul următor, respectiv aferente intervalulului de cursuri care se desfășoară intre 1 martie si până la 1 august a fiecărui an școlar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor.

Dacă elevul înregistrează între 10 și 19 absențe, cuantumul alocației de sprijin se diminuează cu 20%. Dacă elevul înregistrează 20 de absențe, cuantumul alocației de sprijin se diminuează cu 50%. În situația în care un copil are peste 20 de absențe nemotivate sau repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale, atunci elevul este exclus din numărul de copii ai familiei avut în vedere la acordarea dreptului, conform art. 27 alin. (3).

”Ținând cont de schimbarea structurii anului școlar din semestre în module, aplicarea prevederilor legale nu mai este posibilă, acestea făcând referire la semestru și nu la noua structură a anului școlar 2022-2023, se arată în nota de fundamentare. Pentru aplicarea corespunzătoare a legii și evitarea stabilirii de drepturi necuvenite și recuperarea de sume de la o categorie extrem de vulnerabilă, reprezentată de familiile cu copii și venituri reduse, se impune modificarea corespunzătoare a Legii nr.277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea prevederilor art. 27 din Legea nr.277/2010, s-a făcut în sensul corelării cu noua structură a anului școlar prin aplicarea modulelor și nu a semestrelor, astfel încât să fie posibilă verificarea condiției de menținere a dreptului la alocația pentru susținerea familiei referitoare la absențele nemotivate înregistrate de copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare ale acestui drept”, arată inițiatorii noilor reglementări.

Alocaţia de susținere a familiei se mai poate solicita şi pentru acesta numai după începerea anului şcolar următor, respectiv după începerea intervalului de cursuri ulterior perioadei de diminuare.

Măsura vrea să prevină abandonul școlar

Potrivit Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, acordarea alocației pentru susținerea familiei este în strânsă dependență cu participarea școlară a copiilor de vârstă școlară, cuantumul acesteia diminuându-se în funcție de umărul absențelor înregistrate pe semestrul școlar.

În România, Ministerul Muncii arată că sunt aproximativ 140.000 beneficiari care primesc alocație pentru susținerea familiei. La nivelul lunii ianuarie 2023, au fost raportați 133.276 de beneficiari. Suma medie pentru această alocație este de 183 de lei.