Forma finală a noii legi a Educaţiei Naţionale a fost adoptată ieri de Guvern, prin asumarea răspunderii. Din mai bine de 1.200 de amendamente depuse de parlamentari, doar unul singur a fost adoptat, şi face referire la incompatibilitatea funcţiei de director de unitate de invăţămant cu carnetul de membru de partid.
Ioan Abrudan, inspector şcolar general, şi-a manifestat dezacordul faţă de acest amendament la Legea Educaţiei. „In opinia mea, cel mai important lucru este că nu se face politică in şcoală.Că directorul unităţii de invăţămant este politic sau apolitic, ţine de viaţa privată. Dincolo de spaţiul unităţii de invăţămant şi spaţiul de educaţie, fiecare om are dreptul de a se implica in structurile care doreşte”, a precizat şeful invăţămantului sălăjean. Acesta a menţionat că este mai grav să nu fii membru de partid, dar să susţii cu vehemenţă un anume partid in activitatea profesională.
Referitor la faptul că Executivul nu a luat in seamă celelalte amendamente, printre care 40 formulate şi transmise in urma dezbaterilor publice din şcolile din Sălaj, Ioan Abrudan ne-a declarat că pot fi aplicate prin metodologiile de aplicare a legii. „Trebuie menţionat că este o lege care rezolvă multe discuţii din sistem. O bună parte din aspectele care trebuie prevăzute, pot fi rezolvate ulterior, prin metodologii”, a afirmat inspectorul şcolar general.
Noul act normativ prin care se doreşte reformarea sistemului de invăţămant romanesc ar putea intra in vigoare in trei zile de la asumarea răspunderii. Asta in cazul in care opoziţia nu depune in acest termen o moţiune de cenzură , după cum a şi anunţat deputatul Eugen Nicolaescu (PNL).